Descripció del projecte

El projecte de recerca “Regeneració Urbana i Metropolitana al Besòs (RUMB): Integració d’Infraestructures” forma part del conveni CONVENI DE CÀTEDRA RUMB entre l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. El Conveni esmentat té com a objectiu principal el foment de la docència, la investigació i la transferència del coneixement a l’àmbit plurimunicipal del Baix Besòs. Les activitats que la Càtedra es proposa dur a terme estan orientades a la formació, la recerca, la transferència de coneixement i la divulgació científica en l’àmbit de la sostenibilitat urbana en les seves vessants ambiental, social i econòmica i esdevindrà l’objecte de dues tesis doctorals del personal investigador en formació seleccionat, dels quals “RUMB: Teixits Productius” en forma part.

L’Eix Besòs ha estat, és i serà un àmbit d’extraordinària rellevància metropolitana. La seva posició central en l’àmbit metropolità i la diversitat de condicions urbanístiques que conflueixen sobre aquest el configuren com un territori d’enorme potencial i moltíssimes oportunitats. Temes prioritaris en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) tals com la millora de l’habitabilitat urbana, l’economia solidària i circular, així com qüestions relacionades amb la sostenibilitat ambiental, prenen al Besòs un caràcter d’extraordinària rellevància.

El projecte de recerca té tres objectius principals:

• identificar i posar en relació dels reptes en la transformació d’entorns metropolitans complexes. Es pren l’àmbit del Baix Besòs com a cas d’estudi central del projecte de recerca. La selecció d’aquest cas respon, d’una banda, a la seva pertinença des del punt de vista de la recerca (Flyvbjerg, 2021) i de l’altra, a l’interès de l’Ajuntament de Barcelona en avançar en la transformació urbanística d’aquest territori concret. Aquest objectiu es basarà en l’anàlisi dels instruments urbanístics que han configurat aquest espai (Elden, S., Gregory, D., & Buitrago, Á. S., 2011)
• proveir d’estratègies de planejament innovadores a partir de la lectura comparada amb d’altres experiències equiparables al cas d’estudi principal (Janin Ravolin, 2008)
• establir criteris de priorització i programació de les futures intervencions en la transformació d’aquest àmbit (Berisha, E., Cotella, G., Janin Rivolin, U., & Solly, A. 2021; Nadin, 2012; Janin Rivolin, 2008;)

Per tal de donar resposta als objectius principals, s’estableixen els següents objectius específics:

• descriure d’acord amb el mètode cas d’estudi tres àmbits amb necessitat d’integració d’infraestructures del Baix Besòs. Dita descripció farà especial èmfasi en els instruments de planejament, l’impacte sobre usos i condicions ambientals de l’entorn, la programació temporal i de costos, així com la xarxa d’agents implicats (Latour, 2005).
• elaborar un recull documental de mapes, cartografies i representacions descriptives del procés de transformació de l’àmbit del Baix Besòs, parant especial atenció als documents de planejament i a les possibles superposició de prioritats sectorials.
• identificar sobre el territori les demandes concretes en clau de metabolisme urbà que cal integrar en la transformació dels àmbits de treball.

El projecte de recerca es desenvoluparà en el si del Grup de Recerca Urbanisme (DUTP-GRU) i del Centre de Recerca i Serveis per a l’Administració Local (CRAL-ETSAV), sota la direcció del professor Adolf Sotoca i la supervisió de la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. La persona seleccionada s’integrarà en l’equip de treball de la Càtedra RUMB i haurà de participar de forma col.legiada en el seguit d’activitats que desenvolupa la Càtedra.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat