Descripció del projecte
Es planteja una recerca en el camp de l’adopció internacional d’infants a Catalunya. Més concretament es vol aprofundir en el coneixement de les adopcions d’infants amb Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (d’ara endavant TEAF), amb un doble objectiu, per una banda, adquirir un coneixement de les característiques d’aquestes adopcions des del moment de l’assignació de l’infant fins a la seva integració a la família. Per altra banda, es planteja una recerca de caire més aplicat que aporti elements per la intervenció amb aquests infants i les seves famílies per tal de millorar la qualitat de vida d’aquests infants i de les seves famílies.
L’associació que es presenta en aquesta convocatòria té serveis dedicats a l’acolliment familiar i residencial, així com serveis dedicats a l’adopció, En aquest darrer camp, l’associació AD’Iniciatives Socials atén dos grups de famílies amb infants amb TEAF des del seu Servei d’Adopcions, un d’adolescents i l’altre d’infants fins a 12 anys. També des d’un altre servei de l’Associació, d’ABaula, centre de teràpia infantil, s’està atenent infants i adolescents amb TEAF. A partir de l’experiència acumulada al llarg d’aquests anys, s’ha intentat fer una cerca d’informació sobre el TEAF per poder acompanyar millor a les famílies i als infants, però s’ha trobat que hi ha poques investigacions al respecte. Per aquest motiu i per dur a terme una tasca socioeducativa i terapèutica amb aquests infants i les seves famílies, que sigui de qualitat i amb evidències empíriques del seu èxit, es vol promoure una investigació en aquest àmbit, ja sigui per una banda, focalitzada en l’acompanyament de les famílies durant el seu procés d’acceptació del síndrome i de criança vers els seus fills/es o, per altra banda, dirigida a conèixer, amb la possibilitat d’implementar, metodologies que puguin tenir un impacte positiu en aquests infants i puguin facilitar l’adquisició d’habilitats socials i rutines que els hi permetin gaudir d’un procés de socialització i un dia a dia el més normalitzat possible.
El primer pas de la investigació serà una revisió tant de la literatura científica sobre aquest tema, com d’altres programes i protocols que existeixin. Aquesta serà la línia base de la recerca. Després, seguint amb el nivell metodològic, es planteja un recull de dades quantitatives i qualitatives amb la participació de professionals, famílies i sobretot amb un enfocament molt centrat en els infants i adolescents, així com d’informants clau. Interessa desenvolupar algun programa o instruments d’intervenció dirigit als infants i adolescents, així com procedir a la seva avaluació. La part acadèmica del desenvolupament de la recerca científica aniria a càrrec del Liberi, grup de recerca d’Infància Joves i Comunitat, i l’institut de recerca educativa de la universitat de Girona i en el marc del programa de doctorat de Psicologia i Qualitat de Vida, el qual té una llarga i consolidad experiència en recerca en l’àmbit de la protecció a la infància.