Descripció del projecte

A partir dels canvis en els marcs jurídics que permeten la incorporació de clàusules socials i ambientals en els processos de contractació, les administracions públiques poden utilitzar la contractació pública no només com l’entramat de procediments a desplegar per una administració per gestionar serveis públics, sinó que també pot ser un instrument que complementi a les polítiques que garanteixin drets socials i laborals. Entre aquests canvis es troben les Directives 2004/18/EC i 2014/24/UE del Parlament Europeu, i que en el cas de l’estat Español ha suposat la promulgació d’una nova Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, que ha entrat en vigor des del 9 de març del 2018.

A Barcelona, ja des del 2008 es va presentar l’acord per a la contractació social i ambiental. Posteriorment en el 2013, es va publicar un Decret sobre el tema que va plantejar la creació de guies de contractació responsable. En l’actual mandat municipal, s’ha dut a terme la publicació de Guies de Contractació Pública Social i Ambiental, la creació d’una Taula de Contractació Pública Social, una Comissió sobre Contractació Responsable i unitats especialitzades tant en la Direcció de Contractació Pública com en el Comissionat d’Economia Social i en el àrea de Drets Socials. Tot això, emmarcat dins del Decret d’Alcaldia S1/D/2017-1271 del 24/04/2017 de Contractació Pública Sostenible. Des de l’Ajuntament de Barcelona (2017) es planteja que “La contractació pública pot ser una veritable eina de política econòmica. Genera milers de llocs de treball i un alt volum de contractes que inverteixen milions d’euros en l’economia de la ciutat. Aquest potencial ha de posar-se al servei de la millora general de les condicions laborals i mediambientals dels sectors productius, promovent el ben comú i recolzant a les PIMES que són les que componen el cos central de l’activitat de Barcelona”. Així doncs, s’entén a la contractació amb criteris socials com una alternativa a les conseqüències negatives que han suposat les successives externalitzacions i els processos mercantilitzadors dels serveis públics i alhora, és una estratègia per impulsar una política econòmica i social, basada en la relació entre diferents actors de la ciutat, plantejant possibles canvis en la gobernanza del públic des de la perspectiva de les ciutats.

Des del punt de vista teòric, la implementació de la contractació pública social se situa en el camp d’estudi de la gestió pública, específicament, sobre models de gestió de serveis públics que tenen una sèrie d’elements normatius, jurídics, organitzatius, de processos i d’avaluació. D’aquesta manera i tot i que a nivell internacional és un fenomen emergent, la incorporació de la contractació pública social als governs locals, representa un canvi significatiu en la forma d’entendre i desplegar el rol d’aquestes administracions, motiu pel qual el seu estudi és necessari, tant per incorporar aquesta temàtica al debat contemporani sobre gestió pública municipal, com per aportar criteris concrets als ajuntaments per al seu millor desplegament. La recerca en aquest camp encara és incipient. Les evidències d’avaluacions formals i d’estàndards d’implementació de la política de contractació pública social, són encara limitades. Per aquest motiu a pesar que és una tendència la incorporació dels criteris socials en la contractació, hi ha una necessitat teòrica, metodològica i operativa de generar marcs analítics i de gestió que permetin l’estudi i la implementació d’aquests processos.

Així doncs, el projecte de recerca “Model de gestió pública per la implementació de la contractació pública social a l’Ajuntament de Barcelona” a l’Ajuntament de Barcelona té com a objectius:

Objectiu general

· Analitzar el model de gestió pública per a la implementació de la política de contractació pública social de l’Ajuntament de Barcelona.

Objectius específics
· Determinar els límits i oportunitats per a la implementació del Decret de Contractació Pública Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona.
· Avaluar el sistema de seguiment i monitoreo de l’aplicació de les clàusules socials en els contractes públics de l’Ajuntament de Barcelona.
· Analitzar els espais de participació i intercanvi d’experiències amb els actors involucrats en la contractació pública social.
· Analitzar els espais de treball transversal en matèria de contractació pública socialment responsable a les diferents àrees sectorials de l’Ajuntament de Barcelona.
· Sistematitzar els resultats i aprenentatges que es generin a partir de la implementació del pla de treball