Descripció del projecte

El projecte es centra en el camp interdisciplinari de la gastrosalut, combinant la gastronomia i les ciències de la salut per explorar els efectes multifacètics de la dieta i les pràctiques culinàries sobre la salut humana. L’estudi pretén examinar com diversos patrons dietètics i tradicions gastronòmiques influeixen en els resultats de salut, amb un enfocament específic en el paper dels aliments funcionals en la prevenció de malalties i la promoció de la salut. A més, aquesta investigació abordarà el problema crític del malbaratament alimentari, explorant el seu potencial com a font d’ingredients d’alt valor nutricional i el seu paper en la millora de la sostenibilitat. La proposta posa èmfasi en el potencial de la gastronomia com a eina per millorar la qualitat de vida promovent hàbits alimentaris més saludables i mitigant els impactes de malalties relacionades amb la dieta com l’obesitat i la diabetis. Aquesta recerca pretén desenvolupar promoure sistemes alimentaris sostenibles.

Metodològicament, l’estudi utilitzarà una combinació d’avaluacions nutricionals, avaluacions clíniques i intervencions experimentals per generar dades sòlides. S’espera que les troballes contribueixin significativament als camps de la gastronomia, l’alimentació, la nutrició i la salut, oferint recomanacions basades en l’evidència per optimitzar i actualitzar les dietes, utilitzar els residus alimentaris i fomentar la sostenibilitat. En última instància, aquesta investigació pretén demostrar com les pràctiques culinàries poden servir com una eina poderosa per millorar els resultats de salut i la qualitat de vida.

L’objectiu del projecte es basa en cercar alternatives alimentàries basades en proteïnes alternatives i residus alimentaris que continguin els mateixos beneficis nutricionals i químics i que, per tant, promoguin sistemes alimentaris sostenibles i saludables. L’impacte esperat del projecte és investigar com les innovacions culinàries i les pràctiques d’alimentació conscients poden reduir el malbaratament d’aliments i promoure la sostenibilitat ambiental, contribuint a objectius més amplis de salut pública.

El objectius específics es divideixen en 3 grans blocs:

1) Dissenyar estratègies gastronòmiques i alimentaris tecnològicament innovadores.

2) Disseny de productes i elaboracions que beneficiïn la salut.

3) Promoure pràctiques i tècniques sostenibles



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat