Descripció del projecte
El projecte s’emmarca en la investigació sobre la capacitat de diferenciació dels monòcits cap a macròfags M1/M2 en resposta al procés inflamatori derivat de l’artrosi i afeccions similars, i de com modular aquesta resposta per afavorir el fenotip dels macròfags cap a una resposta no inflamatòria, M2, davant la resposta inflamatòria, M1.
Recentment, les publicacions en aquesta línia de recerca han augmentat, fet que demostra l’interès creixent de la industria biotecnològica i de l’enginyeria biomèdica en aquest àmbit. Concretament, es coneix que certes citocines i factors de creixement son capaces de polaritzar els macròfags a M1, creant un procés inflamatori, i que hi ha altres proteïnes que son les encarregades de polaritzar els macròfags a M2, revertint el procés inflamatori mitjançant inducció de processos que inhibeixen el procés inflamatori amb l’alliberament de citocines específiques i ajuden a la cicatrització dels teixits. S’ha trobat que un desequilibri entre M1 i M2, quan hi ha més macròfags M1 que M2, pot ser el causant del procés degeneratiu del cartílag en l’artrosi. Trobar mecanismes per revertir aquest desequilibri seria de gran importància per aturar patologies com l’artrosi. L’artrosi és una patologia molt inhabilitant i altament prevalent, 1 de cada 2 adults tindrà artrosi al llarg de la seva vida. Avui en dia no hi ha cap tractament definitiu per l’artrosi, el cartílag s’anirà degradant fins arribar la pròtesis, cirurgia a la que no tothom és apta.
El candidat treballarà amb l’equip de LEITAT per ampliar el coneixement en els mecanismes de polarització del macròfags, investigarà quines haurien de ser les característiques dels futurs productes de l’empresa QREM per poder actuar en la polarització dels macròfags i ser una eina terapèutica. El candidat també formarà part de l’equip de QREM per desenvolupar nous dispositius mèdics, treballarà en traslladar la investigació més bàsica elaborada en els laboratoris de LEITAT a dispositius mèdics que a mig-llarg termini puguin ser comercialitzats.
Amb la tutorització de LEITAT el candidat definirà i realitzarà els assaigs in-vitro necessaris per verificar els millors dissenys. També estudiarà la participació de les citoquines i dels exosomes obtinguts en la diferenciació dels monòcits mitjançant assajos de diferenciació in-vitro. En aquests assajos es faran servir monòcits de PBMCs obtinguts a partir de BuffyCoats de el Banc de Sang que es diferenciaran a macròfags M1 mitjançant el PromoCell Macro-phage Generation Mitjana; els macròfags M1 es caracteritzaran per citometria de flux amb els marcadors CD68 + / CD80 +. Els macròfags M1 es tractaran amb citoquines i exosomes per determinar la seva diferenciació en macròfags M2, que es detectaran amb els marcadors CD68 + / CD163 +. Així mateix, s’analitzarà el medi de cultiu per a la presència d’IL-4 o IL-13 (M2a), IL-1β o LPS (M2b) i IL-10, TGF-β (M2c).
De les mostres obtingudes de diferents estudis clíniccs s’analitzaran citoquines i concentracions de macròfags M1 i M2. Per a això es realitzaran els següents assaigs: anàlisi mitjançant array de citoquines i factors de creixement d’un grup reduít de mostres (Multiplex ELISA Cytokine Arrays) i es seleccionaran aquelles citoquines que mostrin una evolució significativa després del tractament per a l’anàlisi de la resta de mostres. S’analitzaran el mateix nombre de mostres, juntament amb els marcadors bàsics coneguts, com els autoanticossos FR i anticitrulinado o citoquines inflamatòries