Descripció del projecte
L’objecte d’aquest projecte és contribuir a la comprensió històrica de la relació entre el pensament científic, la indústria i la innovació tecnològica a la Catalunya del segle XX a través de la tasca realitzada per Grífols en el camp de l’hemoteràpia. L’estudi de l’origen i desenvolupament de l’anomenada medicina de laboratori, presenta un abordatge historiogràfic complex ja que ha de considerar totes les variables resultants de l’aplicació en l’ésser humà del determinisme positivista ja assumit des de l’últim terç del segle XIX per la física, la química i la biologia. El procés d’incorporació del mètode científic a la medicina no va ser una tasca fàcil; si bé el descobriment que el medi intern era comú en les seves propietats fisicoquímiques a tots els animals superiors, les variables que conflueixen en l’ésser humà fan difícil l’aplicació pràctica d’una epistemologia basada en la consideració estequiològica del mateix.
L’anàlisi històrica del coneixement, processament i aplicació terapèutica de la sang i els seus hemoderivats així com la seva comercialització industrial per part dels científics de Grífols és un model privilegiat per comprendre els processos a través dels quals es van poder solucionar els problemes teòrics i tècnics de la medicina de laboratori que plantejava la manipulació de la sang en totes les seves vessants, tant tècniques i científiques (coneixement i recerca, mètodes d’extracció, manipulació, depuració, conservació i aplicació) com industrials (estudis de mercat, estratègia dels bancs de sang, venda del producte, publicitat, entre d’altres). Tot això en una societat de postguerra i malmesa per la fam i les malalties infeccioses i un règim polític marcat per l’autarquia i aïllat de la comunitat internacional. Així mateix, cal indagar en els anys corresponents a la Primera República i la Guerra Civil espanyola per entendre els condicionants de tot tipus que van confluir en la creació de Griíols a 1940. Tot això, a més, ens permetrà comprendre millor l’origen i desenvolupament de la indústria catalana en l’àmbit mèdic, farmacèutic i tecnològic.
Donada la complexitat del tema que es proposa, l’abordatge historiogràfic requereix la utilització d’eines i metodologies pròpies de la història de la ciència, de la medicina, la farmàcia i la tecnologia així com del coneixement dels marcs teòrics que s’han utilitzat per a l’estudi de la societat espanyola i catalana sota la Primera República, Guerra Civil i primer Franquisme.