NOTÍCIA ORIGINAL – EL PUNT AVUI
El pla de doctorats industrials permet a estudiants fer la tesi doctoral adaptada a les empreses
El pla és cofinançat per la secretaria d'Universitats i Recerca i l'empresa que contracta l'estudiant perquè pugui desenvolupar la tesi a les seves instal·lacions
13/02/15 02:00 – GIRONA – IMMA BOSCH
El concepte de facilitar la transferència de coneixement entre les empreses i el món acadèmic no és nou, però és ara que aquest lligam entre el sector productiu català i la universitat ha arribat a la plena maduresa. La prova d'això és el pla de doctorats industrials que es va posar en funcionament ara fa dos anys; a la demarcació de Girona s'hi realitzen quinze projectes –dotze es fan des de la Universitat de Girona–. “El pla facilita la incorporació de talent i persones qualificades a les empreses, cosa que n'augmenta la competitivitat i, per tant, ajuda a sortir de la crisi”, explica el director del pla i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Huerta.
En aquests dos anys, a la demarcació de Girona hi ha “quinze projectes de doctorat industrial desenvolupant-se”, cosa que representa un 9,7% del total del projectes de Catalunya (154). D'aquests, la Universitat de Girona en realitza dotze.
Un d'aquests projectes és el que es du a terme a Industrias Samar't, de Vilafant, una empresa que fabrica matrícules per a 50 països d'Europa, Amèrica, l'Àsia i l'Àfrica i que ha tancat l'any amb una facturació de 25 milions d'euros. Però Samar't vol créixer i, tot i que “fa anys que manté una col·laboració molt estreta amb la Universitat de Girona”, també va decidir afegir-se al pla. És per això que fa un any va “contractar” Jèssica Gomar perquè fes la tesi doctoral sobre un projecte que l'empresa “tenia en un calaix” des de feia molt de temps però que en aquell moment necessitava desenvolupar: els films retroreflectants de les matrícules de vehicles. L'empresa va fer a Gomar un contracte per tres anys i durant aquest temps Samar't iniciarà una línia de fabricació pròpia d'aquest paper que fins ara no tenia més remei que comprar a una empresa externa, “i costa trobar-lo a preus competitius”.
La previsió de l'empresa és fabricar el film per a consum propi però també per vendre a altres indústries “per rendibilitzar-lo”. “Seguirem sent productors i venedors de matrícules, però en els productes semielaborats també passarem a ser empresa proveïdora”, va explicar el director d'R+D de l'empresa, Francesc Tauler.
Tot això, però, representa un creixement per a Samar't. Creixement físic, de personal i també de fabricació. El físic ja s'ha començat a dur a terme. L'empresa gironina està construint una nau de 14.000 metres quadrats ben bé al costat de la que ja té a Vilafant i amb la qual pràcticament doblarà l'espai que tenia, i passarà a disposar d'uns 26.000 metres quadrats. Es preveu que la nova nau estigui acabada a finals d'any. En aquesta nova planta hi anirà la maquinària per a la fabricació, però també s'hi destinarà un espai per a magatzem.
I una planta més gran també representa un increment del nombre de treballadors i de facturació. Actualment l'empresa té uns 130 empleats i preveu “haver de fer més contractacions”, i pel que fa a facturació, el propietari de l'empresa, Enric Sánchez, creu que en el termini de cinc anys podrà doblar la facturació actual i “sobrepassar els 50 milions d'euros”.
Samar't fabrica actualment uns dotze milions de plaques l'any –pot fer unes 60.000 plaques per dia en ple rendiment–, el 70% de les quals estan destinades a l'exportació, mercat que creix any rere any. L'any passat l'empresa gironina va obrir mercat a Alemanya, Rússia i el Magrib, i aquest any preveu començar a vendre al Brasil. Samar't és la primera empresa de l'Estat espanyol en fabricació de plaques de matrícula i un dels principals fabricants del món.
Jèssica Gomar assegura que quan el catedràtic de la Universitat de Girona i investigador principal del GREP, Joaquim de Ciurana, li va proposar fer la tesi en una empresa ho va “trobar interessant”. “Quan fas un doctorat convencional potser no arribes enlloc, i en canvi en una empresa saps que el teu treball tindrà una finalitat i per això m'hi vaig aventurar”, va dir Gomar, que està molt satisfeta d'haver acceptat el repte perquè és “possible” que després d'aquests tres anys es pugui quedar a treballar a l'empresa.
Tauler està convençut que la línia que està investigant Gomar “s'acabarà fabricant”, malgrat que potser “no tindrem resultats aprofitables des del primer moment”, però “es fabricarà”. Aquesta, segons Tauler, és una tecnologia que no està “implementada a l'Estat espanyol” i hi ha poques empreses a Europa que la duen a terme.
La setmana passada Gomar i De Ciurana van ser a Tòquio i fa quinze dies van anar a la Xina per “anar a veure la maquinària que hi ha actualment per al paper reflectant”. “El Japó i Alemanya són els països més importants del món en nanotecnologia i anar-hi era una oportunitat única”, van dir.
LA XIFRA
9,7 per cent dels projectes que es realitzen a tot Catalunya es desenvolupen a la demarcació de Girona.
LES FRASES
“El pla facilita la incorporació de talent i persones qualificades a les empreses”. Antoni Huerta. CATEDRÀTIC DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA
“Fent la tesi doctoral en una empresa, saps que el treball tindrà una finalitat”. Jèssica Gomar DOCTORADA EN ENGINYERIA INDUSTRIAL
De Ciurana, Gomar i Tauler davant les obres de la nova nau. Foto: JOAN SABATER.