Search

El Pla de Doctorats Industrials es consolida amb la cinquena edició

L’objectiu per al 2017 es iniciar 75 nous projectes de doctorat industrial

El Pla de Doctorats Industrials (DI) es consolida amb la convocatòria de la cinquena edició per promoure projectes de doctorat en l’entorn empresarial. El pressupost de la convocatòria 2017 es manté respecte les edicions anteriors (4,4 milions d’euros) amb la voluntat d’iniciar 75 nous projectes de doctorat industrial i d’incrementar la participació dels projectes dels àmbits de ciències socials, arts i humanitats.

Des de l’inici dels Doctorats Industrials –a finals del 2012 amb un pla pilot–, s’han posat en marxa 345 projectes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), amb la col·laboració de les universitats catalanes, tant públiques com privades, i dels centres de recerca de Catalunya, conjuntament amb 235 empreses o institucions, des de start-ups fins a grans companyies i en tots els àmbits (ciències, enginyeries, ciències de la salut i humanitats, entre d’altres). Per al secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, “els excel·lents resultats obtinguts fins al moment mostren com la col·laboració público-privada en R+D+I és un dels motors del desenvolupament econòmic i social d’un país”

La nova edició de Pla, que impulsa el Govern a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, és facilitar que la recerca i la innovació arribin també a uns àmbits vitals per a la nostra societat com són els de les ciències socials, les arts i les humanitats”, segons destaca el director acadèmic del Pla de Doctorats Industrials, Albert Sangrà

 Mobilització de 48M€

El Pla de Doctorats Industirals ha permès mobilitzar 48 milions d’euros, dues terceres parts dels quals compromesos per les empreses. Un volum que evidencia la consolidació del model català per portar els projectes de doctoral al teixit productiu.

L’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat del teixit empresarial i de recerca català, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa o institució. L’element essencial del Pla és el projecte de recerca de l’entorn empresarial en què el doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat o centre de recerca, i que és objecte d’una tesi doctoral.

Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals. Als entorns acadèmics, els facilita la transferència de la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.

El Pla està gestionat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i compta amb la col·laboració del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Així mateix, té el suport de les 12 universitats catalanes i del món empresarial per afavorir la transferència de coneixement al sector productiu.