Descripció del projecte
El dolor crònic postquirúrgic és un problema que històricament ha estat infravalorat. Tot i això, al llarg dels últims anys hi ha hagut un augment del nombre d’intervencions quirúrgiques anuals. Si consultem les dades facilitades pel Minister de Sanitat, a l’any 2010 es van practicar a Espanya un total de 3.306.655 actes quirúrgics amb una taxa de 72 per cada 1.000 habitatns. L’any 2019 el nombre absolut havia augmentat a 3.729.414 amb una taxa de 79 cada 1.000 habitants. Tenint en compte que segons l’acte quirúrgic s¡estiam que hi ha una incidència de dolor crònic postquirúrgic entre el 10% i el 50%, el nombre de pacients que en pateixen és molt elevat.
Al llarg dels últims anys hi ha hagut la intenció de buscar estratègies tant per predir i prevenir la seva aparició en aquells pacients que es sotmeten a una intervenció quirúrgica. L’any 2020 apareix l’índex Gendolcat que és l’únic model predictiu que només utilitza variables objectives prequirúrgiques per valorar el risc de patir dolor crònic postquirúrgic en la toracotomia, histerectomia i cirurgia d’hèrnia inguinal. En tots els anteriors models predictius s’incloia com a variable el dolor agut postquirúrgic cosa que impedia estratificar als pacients de forma prèvia. El score Gendolcat utilitzat 4 variables senzilles: (1) edat (2) l’escala de salut mental i física SF – 12 (3) la existència de dolor previ a la zona quirúrgica (4) la existència de dolor previ a qualsevol altra zona del cos. El valor final obtingut representa la probabilitat que el pacient té de patir dolor crònic postquirúrgic. Les característiques intrínseques que es van obtenir del model predictiu van ser: una sensibilitat del 58.9% (52.3% – 65.6%), una especificitat del 68.4% (65.2% – 71.6%), un valor predictiu positiu del 32.6 % (27.9% – 37.3%) i un valor predictiu negatiu del 86.5% (83.9% – 89.2%).
El dolor crònic postquirúrgic després d’una cesària és una situació clínica que, no sent gens menyspreable, no ha generat gaire interès científic fins fa relativament poc. És sorprenent que el primer estudi que identifica la cesària com un factor inependent de patir dolor crònic pèlvic data de l’any 2002. No obstant, no és un tema gens insignificant: s’estima que fins al 18% de les dones que es sotmeten a una cesària podrien patir dolor crònic postquirúrgic als 6 mesos. Per tant, seria de gran interès trobar un sistema de puntuació que pogués detectar aquelles dones que tindran més risc de patir dolor crònic després de la intervenció.
En aquest estudi ens plantegem l’objectiu d’avaluar la validesa predictiva del model Gendolcat als pel dolor crònic postquirúrgic als 3 mesos en dones sotmeses a una cesàrea.