Descripció del projecte
L’ús de la determinació de marcadors tumorals (MT) (CEA, CYFRA, CA125, CA15.3…) en sèrum on molts estudis avalen la seva utilitat pel seguiment de certs tipus de tumors i alguns estudis suggereixen la seva utilitat en pacients amb signes i símptomes de càncer.
Tot i això, la seva determinació i utilitat en líquids serosos (pleural i/o ascític) encara no està inclosa en les guies de pràctica clínica ja que existeix certa controvèrsia sobre la utilitat dels marcadors tumorals en el diagnòstic diferencial entre benignitat i malignitat dels vessaments pleurals i/o ascítics. Tot i que els estudis que busquen la màxima especificitat presenten resultats similars en cut- off i rendiment diagnòstic. La citologia del líquid és el gold standard per confirmar la malignitat o benignitat en aquest tipus de mostra encara que es mostra una sensibilitat del 60%. Un resultat negatiu necessita ser confirmat amb proves més invasives amb el consegüent retard, esforç, patiment per part del pacient i despesa pública que suposa pel diagnòstic. Els objectius d’aquest projecte es poden resumir en els següents punts:
1. Determinar la concentració d’HE4 en líquids serosos (ascític i pleural) i tenint en compte la història clínica del pacient i el seu diagnòstic final es pretén avaluar la seva utilitat diagnòstica.
2. Establir la validesa diagnòstica de la determinació de la combinació d’HE4 amb altres marcadors tumorals en líquid pleural, ascític i sèrum que permetin identificar l’origen de la neoplàsia primària.
3. Identificar les principals causes de falsos positius a través de proves de laboratori de rutina com el recompte diferencial leucocitari, filtrat glomerular per valorar la funció renal, proteïna C reactiva i ADA per tal de millorar la rendibilitat diagnòstica.
4. Calcular el rendiment diagnòstic que sorgeix en combinar els resultats obtinguts d’anatomia patològica amb els resultats de l’estudi per aplicar-los a la pràctica clínica i agilitzar el diagnòstic entre vessament benigne i maligne.
En estudis previs es va aconseguir una sensibilitat i una especificitat superior al 98% i la combinació dels MT amb la citologia va ser d’un 90% de sensibilitat. L’objectiu d’aquest projecte és aconseguir resultats similars al dels estudis previs i identificar falsos positius i classificar els pacients utilitzant cut off ajustats clínicament. Els resultats aconseguits d’aquest projecte s’haurien de corroborar amb un estudi multicèntric per validar de manera prospectiva i multicèntrica els resultats obtinguts. S’ha calculat que per obtenir una precisió del 3% en l’estimació de la sensibilitat de la combinació simultània de MT (CEA, CA15-3, CA19-9, CA125, CYFRA 21-1, CA72-4, HE4) per la detecció de vessaments malignes, serà necessari incloure 2500 vessaments serosos.
En aquest moment el projecte no disposa de finançament i amb aquesta ajuda seria molt útil per aconseguir la seva realització.
Amb aquest projecte pretenem demostrar la utilitat dels marcadors tumorals en el diagnòstic dels vessaments pleurals i ascítics, amb la intenció d’introduir-los en la pràctica clínica i disminuir el nombre de proves innecessàries i el temps de diagnòstic del pacient. Tot açò ajudaria a prendre decisions de manera ràpida, disminuir el temps de diagnòstic, mitigar el patiment del pacient i disminuir els dies d’ingrés hospitalari amb el consegüent estalvi econòmic.