Descripció del projecte
ANTECEDENTS
L’objectiu de la medicina ha canviat amb el temps, i les Unitats de Medicina Intensiva també s’han adaptat per tal de donar el millor servei als pacients crítics, servei de qualitat i ajustat a les necessitats canviants.A més, es ben conegut que la demora en el tractament dels pacients hospitalitzats sol acabar en major nombre d’ingressos urgents en UMI, el que suposa major estància hospitalària e inclús major mortalitat.
Moltes de les situacions de risc vital que sofreixen els pacients solen anar precedides de canvis fisiopatològics que poden ser detectats, tractats o inclús previnguts.La identificació i quantificació del risc del malalt greu, e inclús la gradació dins d’una escala de risc pot beneficiar l’atenció al pacient per tal d’atendre les seues necessitats de la manera mes precoç possible.
En la bibliografia apareixen descripcions de múltiples equips d’avís ràpid per a la detecció i tractament precoç dels pacients ingressats que presenten un agreujament del seu quadre clínic. Aquests solen ser equips multidisciplinaris, molts cops adscrits a la UMI.
La creació de sistemes informàtics fàcilment aplicables en les diferents plantes d’hospitalització, juntament amb el desenvolupament d’equips multidisciplinaris, persegueix intentar millorar els resultats finals dels processos assistencials apostant per la seguretat i la qualitat de l’atenció al malalt. A més aquestes eines poden ajudar a gestionar una distribució més eficient dels recursos.
El concepte de Serveis d’Extensió de Cures Intensives (EWS en anglès) apareix en resposta a la necessitat d’un enfoc més ampli del sistema hospitalari, més equitatiu en el tractament dels pacients en risc independentment de la seua ubicació/procedencia.El Institut Català de la Salut donades aquestes necessitats desenvolupa un projecte d’implantació en tots els seus hospitals, anomenat projecte VIDA, i que consisteix en el desenvolupament duns sistema dalerta primerenca a nivell de plantes d’hospitalització.
HIPÒTESI
Amb tot, plantegem la hipòtesis de avaluar l’impacte que té en la UMI/no UMI, la implantació d’un nou sistema d’alerta primerenca en un hospital Comarcal, a través de l’anàlisi de qualitat en l’atenció del malalt crític. Així com valorar l’impacte que tindrà sobre la mortalitat esperada i no esperada.
OBJECTIU
Implantació d’un sistema d’alerta eficaç a nivell hospitalari + creació d’un equip de resposta ràpida/multidisciplinari (projecte iniciat en 2017 i que continua en fase d’implantació en diverses plantes)
Avaluació de l’impacte del nou sistema a UMI/no UMI (registre dinàmic i diari d’incidències en les plantes amb el projecte VIDA implantat.
Impacte sobre la mortalitat esperada i l’oculta/no esperada
Anàlisi de la qualitat en l’atenció del malalt en risc (disminució dels ingressos en UMI o de la gravetat del pacient que ingressa)
METODOLOGIA
Estudi prospectiu observacional: Recollida de dades dels pacients amb alerta al sistema VIDA (inici Octubre 2017)
Estudi retrospectiu dels pacients que han ingressat en UMI procedents de les diferents plantes d’hospitalització (del 2013 fins l’actualitat)
Comparació dels dos períodes. Anàlisi estadístic (per definir)
Recollida de dades dels pacients no UMI
REFERÈNCIES:
1. Aplicación de las técnicas de Información y Comunicación para la detección de pacientes de alto riesgo: alarmes de ràpida asistencia. Estudio piloto del Proyecto ARA- Son Llàtzer. L. Socías et al. Med Intensiva. 2013; 37(1): 19-26
2. Efecto del momento de ingresso sobre el pronostico de los pacientes en la Unidad de Cuidados Intensivos: on-hours vs. off-hours. A. Abella et al. Med Intensiva. 2016; 40(1): 26-32
3. Mortality associated with timing of admission to and discharge from ICU: a retrospective cohort study. K B Laupland et al. BMC Health Services Research 2011, 11:321
4. Association Between Time of Admission to the ICU and Mortality. A Systematic Review and Metaanalysis. MD Rodrigo et al. Chest 2010; 138(1):68-75
5. SECI ( Servicio Extendido de Cuidados Intensivos ): Mirando fuera de la UCI.
M.S Holanda et al. Med Intensiva. 2011; 35(6): 349-353
6. Proyecto UCI sin paredes. Efecto de la detección precoz de los pacientes de riesgo.
A. Abella et al. Med Intensiva. 2013; 37(1): 12-18
7. Impacto de un nuevo modelo de Medicina Intensiva sobre la asistencia en un Servicio