Descripció del projecte

A Catalunya es troba un dèficit en l’aprofitament fuster respecte el creixement de les masses forestals, solament el 30% del creixement s’acaba extraient, molt lluny del 67% de la mitja europea, fet que implica una increment anual de biomassa important als boscos, que sumant-hi el canvi climàtic pot portar a la pèrdua d’hàbitats i biodiversitat, tant sigui per altes densitat. que implica alta competència pels recursos. com per grans pertorbacions.

En aquests moments, a més, es comencen a percebre tensions en el mercat de les matèries primeres i l’energia: serà imprescindible assegurar l’abastiment de les nostres indústries i reduir la petjada ecològica que està deixant les massives importacions de fusta de milers de quilòmetres.

Una de les possibles respostes a aquesta problemàtica passa per augmentar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels aprofitaments fusters al territori, tenint en compte l’ampli ventall de condicionants que es tenen per dur a terme els aprofitaments fusters, tant fisiogràfics, com sociològics, ecològics i econòmics. Per arribar a aquest punt es necessita desenvolupar certes millores dels sistemes d’aprofitament utilitzats actualment a Catalunya (augmentar la productivitat, ergonomia i seguretat dels treballs, incrementar el valor del producte final, disminuir l’impacte ambiental i disminuir els costos d’actuació). D’igual forma és necessari estudiar altres tipologies de sistemes d’aprofitament (cable aeri, cabrestant sincronitzat, automatització de la mecanització) per poder tenir un ventall més ampli de sistemes segons els condicionats de cada massa a tractar.

El projecte d’investigació que es proposa per a la realització del Doctorat Industrial es basarà en el desenvolupament, innovació i l’avaluació dels sistemes d’aprofitament, analitzant tant aspectes econòmics, com socials i ambientals en condicions variants en zones de mitja i alta muntanya. La via principal per arribar a realitzar millores significants en els aprofitaments estarà enfocada amb l’augment de la mecanització en les operacions forestals, des del moment de l’abatiment fins el transport a indústria.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat