Descripció del projecte

L’anomenat “Creixement Blau” (Blue Growth; FAO, 2018; Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament, 1987) és una iniciativa que busca promoure l’aqüicultura per a millorar l’explotació els recursos aquàtics des d’un punt de vista social, econòmic i ambiental contribuint als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

El cultiu de macroalgues marines podria suposar una producció de biomassa de proteïnes sense competir per les terres cultivables ni els recursos d’aigua dolça i contribuir a la creixent demanda d’aliments. A més, les algues poden ser utilitzades com a aliments pel bestiar, cosmètics, fertilitzants i per a l’extracció de gomes industrials i productes químics amb usos medicinals i industrials (Pereira 2021). A nivell Europeu, tot i que cada cop hi ha més empreses i iniciatives dedicades a l’aqüicultura de macroalgues i als seus productes derivats (Camia et al. 2018, Araújo et al. 2021), aquesta activitat es troba encara en una etapa inicial (FAO et al., 2019). De fet, el cultiu de macro-algues a mar es localitza exclusivament en la vessant Atlàntica. Al Mediterrani, a causa de la seva poca càrrega de nutrients aquesta activitat no s’ha desenvolupat fins el moment. No obstant, es preveu que la crisis energètica i econòmica a la que ens enfrontem forci a moltes empreses a una re-localització dels seus productes per poder ser competitives i proveir aliments a la població local. Això deixa un nínxol inexplorat per a iniciatives empresarials i de desenvolupament d’aquesta nova indústria en zones estuarianes o adjacents a cultius multi tròfics on les aportacions de nutrients poden ser localment òptimes.

El projecte de Doctorat Industrial de l’empresa Algues de Roses SL en col·laboració amb la Universitat de Girona té com a objectiu principal la producció de macroalgues avançant en el coneixement dels cultius off-shore multitròfics al mediterrani desenvolupant una sèrie d’actuacions:

(1) Avaluar l’eficiència del cultiu off-shore i multitròfic en el Mediterrani. Els cultius es basaran en gèneres com Ulva spp. i Codium spp. ja cultivades en altres zones de l’Atlàntic, s’aplicarà la tecnologia i procediments existents per veure la seva eficiència en un cultiu multitròfic (Badia de Roses) al Mediterrani. S’implementaran tècniques experimentals sobre els processos implicats en les fases de producció de propàguls pel seu posterior cultiu a mar i un cop allà s’analitzaran la supervivència, la biomassa diària produïda estacionalment, així com la composició nutricional i el contingut en compostos químics d’interès industrial o agropecuari (punt 2). L’objectiu final és establir un protocol de treball de les dos espècies per assegurar un cultiu viable i rentable a llarg termini.

(2) Identificació de compostos amb interès industrial, alimentari o farmacèutic provinent d’algues mediterrànies. Es faran recol·leccions de diferents espècies del litoral català per posteriorment analitzar el seu contingut en proteïnes, compostos bromofòrmics, polisacàrids gelificants, terpens amb propietats insecticida, antimicrobiana, antifúngica o antifouling, biopolímers amb potencial en el camp dels bioplàstics, etc.) i identificar noves espècies candidates per desenvolupar el punt 3. Aquests anàlisis també es duran a terme amb les algues produïdes en els cultius multitròfics per establir una comparativa de la seva composició respecte a les espècies que creixen de forma natural així com amb les que es cultiven en altres zones de l’Atlàntic.

(3) Desenvolupament i optimització de tècniques de cultiu basat en un/es nova/es espècie/s que fins al moment no s’han cultivat off-shore al mediterrani. Incloent el desenvolupament dels processos per a l’obtenció de propàguls que es faran al laboratori i els processos de cultiu a mar (off-shore) amb l’objectiu final de la producció a gran escala, definint els protocols de treball i assegurant un cultiu viable.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat