Descripció del projecte
En el present projecte es planteja el disseny i la producció de nous sistemes nanovesiculars mitjançant la plataforma tecnològica DELOS, amb potencials aplicacions en la vehiculització d’ingredients actius biològics. L’originalitat del projecte rau en la realització d’activitats d’investigació i desenvolupament per a l’adequació de la plataforma DELOS fins a obtenir nanovesícules que compleixin els requeriments per a la formulació de biomolécules amb alt potencial terapèutic com són les proteines i els àcids nucleics, i que puguin ser administrades per vies innovadores com la via oral, la via subcutànea i la via sublingual. Per a això, es duran a terme estudis de síntesi i caracterització de noves nanovesícules lipídiques com a estratègies de formulació d’aquestes biomolècules, no descrites fins al moment.
Cal destacar la importància de desenvolupar nous medicaments on es pugui portar a terme de forma eficient i segura l’administració de molècules amb un alt potencial terapèutic com proteïnes i àcids nucleics, i que en la major part d’estratègies convencionals de formulació i drug delivery no s’aconsegueix assolir els nivells d’estabilitat i biodisponibilitat necessaris per aconseguir l’efecte desitjat. Si bé l’administració d’aquest tipus de biomolècules es realitza habitualment per vies parenterals, les vies orals, sublinguals i tòpiques constitueixen vies d’administració molt més còmodes i menys invasives pel pacient, i l’objectiu d’habilitar-les per biomolècules amb baixa estabilitat in-vivo constitueix un repte d’alta importància. Per a aconseguir aquest objectiu cal generar nous sistemes nanotransportadors que permetin la incorporació d’aquestes molècules actives amb diferents característiques fisicoquímiques, amb la capacitat per protegir i transportar proteines i àcids nucleics, per exemple a través del tracte gastrointestinal fins a ser absorbides per via sistèmica. Aquests sistemes seran dissenyats per a integrar diferents biomolècules que actualment són difícils de formular per ser compostos poc estables i que podrien millorar la seva eficàcia i biodisponibilitat gràcies a la seva vehiculització en els nous sistemes nanovesiculars.
Amb aquesta finalitat, la termodinàmica i la cinètica d’unió de les noves nanoformulacions es caracterizarà mitjaçant diferents tècniques com poden ser la Calorimetria de Valoració Isoterma (ITC) o la Ressonància Magnètica Nuclear (NMR), i la técnica de Small Angle X-Ray Scattering (SAXS) per tal de definir l’afinitat de les biomolecules, relacionada amb la facilitat d’encapsulació, i la cinètica d’alliberament d’aquestes a determinades condicions. També s’evaluarà el grau d’absorció en models in-vitro i in-vivo de les noves vesícules conjugades amb diferents actius mitjançant assaigs que permetin generar proves de concepte d’eficàcia.
Durant les diferents fases del projecte es col·laborarà amb investigadors experts en Ciència de Materials i en Bioquímica, així com amb centres tecnològics nacionals i internacionals en què es testaran els materials obtinguts, que permetran ampliar el coneixement de Nanomol Technologies SL i la formació del doctorand / a en la matèria.
Els resultats obtinguts permetran parametritzar la nova plataforma tecnològica i els seus usos a través de noves vies d’administració millorada de biomolècules i dins el camp d’aplicació potencial dels nous nanotransportadors d’actius generats durant el projecte. A més, tot el treball de recerca desenvolupat durant el projecte té la finalitat de comparar els nous sistemes nanovesiculares amb altres vehicles d’actius ja existents com liposomes i niosomes ressaltant els avantatges potencials presents en aquesta nova plataforma.
El projecte de recerca està emmarcat en el pla estratègic de l’empresa i permetrà explorar l’ampliació de l’àmbit d’aplicació de les solucions tecnològiques que actualment ofereix Nanomol Technologies.