Descripció del projecte
Presència, seguiment i impacte de microplàstics en aigües naturals i de consum.
La presència de microplàstics (MPs) en les aigües s’ha convertit en un assumpte d’interès per a les autoritats i la ciutadania. Aquest tema s’ha focalitzat durant els últims anys en el camp de la investigació marina. Més recentment, el focus s’ha estès a les aigües naturals continentals i als tractaments de depuració, camps que no obstant això encara es troben en fases inicials de recerca. Existeix encara molt poc coneixement sobre la presència de residus de microplàstics en aigües de consum i el seu possible impacte potencial sobre la salut humana, camp que en els propers anys es preveu que sigui el focus d’atenció de la comunitat científica internacional.
Objectius principals del DI:
· Desenvolupar i implementar metodologies per al control i seguiment de MPs en les aigües subministrades a l’àrea Metropolitana de Barcelona.
· Conèixer les fonts de contaminació per MPs.
· Determinar l’eficiència dels diferents processos de tractament en l’eliminació de MPs.
· Determinar el contingut en MPs de les aigües de consum per al compliment de possibles futures regulacions.
Fases del DI:
1. Desenvolupament, comparació i viabilitat de mètodes per analitzar MPs amb la finalitat de triar-ne un que pugui ser implementat al laboratori de l’empresa (Aigües de Barcelona). Es requeriran tècniques quimiomètriques per l’anàlisi de les dades, que es farà en la UB.
2. Monitoritzar la presència de MPs en: Aigües regenerades (aigües depurades sotmeses a tractament avançat); Aigües al llarg de la conca del riu Llobregat i els seus aqüífers; Aigües al llarg de les etapes de l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (ETAP), per avaluar l’eficàcia del tractament d’aigües potables i Aigües de distribució.
3. Estudi de la migració dels microplàstics de materials cap a l’aigua: Elements del tractament de potabilització que contenen plàstics (p.ex.: membranes) i Canonades plàstiques de distribució d’aigua
4. Establir una base de dades amb els nivells i tipus de MPs en diferents tipus d’aigües, per tal de contribuir i assessorar en futures regulacions europees sobre la qüestió.
Centre de recerca amb qui es signarà el conveni: IDAEA- CSIC
Directores de la tesi: Dra Sílvia Lacorte (Departament química ambiental, IDAEA-CSIC) i Dra MªRosa Boleda (Departament de Química Orgànica, Aigües de Barcelona).
El Doctorat Industrial treballarà físicament a: IDAEA-CSIC i AB