Descripció del projecte

ANTECEDENTS
La depressió i la demència deguda a Malaltia d’Alzheimer, són dos problemes de salut prevalents i de gran impacte en pacients de més de 65 anys. S’ha relacionat la depressió geriàtrica com a factor de risc d’aparició de Malaltia d’Alzheimer. En el camp de la Malaltia d’Alzheimer s’han fets grans avenços en el coneixement de la fisiopatologia i s’han descrit biomarcadors en sang i LCR que actualment ja tenen aplicabilitat en pràctica clínica. Malgrat que la depressió geriàtrica s’ha relacionat amb la Malaltia d’Alzheimer com a factor de risc, no existeixen biomarcadors, i el coneixement de la seua fisiopatogènia roman desconeguda.

HIPòTESI
El perfil metabolòmic en sang i LCR de pacients amb deteriorament cognitiu lleu, podria ser diferent en funció de la presència de depressió geriàtrica.

OBJECTIU
Explorar les bases biomoleculars de la depressió geriàtrica, i comparar-les amb les de pacients amb deteriorament cognitiu lleu degut a Malaltia D’Alzheimer.

METODOLOGIA
Estudi transversal, comparatiu, del perfil metabolòmic en sang i LCR a una mostra de pacients amb deteriorament cognitiu lleu, dividit en dos grups, en funció de la presència/absència de depressió geriàtrica.

DETERMINACIONS
Biomarcadors: apoe4 en sang, ab42 amiloide, Tau total i P-Tau en LCR. Perfil metabolòmic en sang i LCR per espectroscopia de masses.

ANàLISI ESTADíSTICA
Per als biomarcadors en sang i LCR de Malaltia d’Alzheimer, s’utilitzarà una prova T d’Student per comparar la seva distribució en els dos grups de la mostra. Les variables seran les descrites pels estimadors clàssics, i la seua precisió per intervals de confiança al 95%.
Per a l’anàlisi del perfil metabolòmic en sang i LCR als dos grups de la mostra, s’utilitzarà software específic estadístic XCMS- online.

RESULTATS ESPERATS
S’espera obtenir una distribució diferent dels biomarcadors proteics d’Alzheimer alterats, amb menys freqüència al subgrup de depressió geriàtrica. S’espera obtenir un perfil metabolòmic diferent en els dos grups de la mostra.

APLICACIó I RELLEVàNCIA
La demostració d’un perfil metabolòmic diferent en pacients amb depressió permetria diferenciar-la dels pacients amb Alzheimer, i explorar quines són les bases biomoleculars alterades en aquests tipus de pacients. Actualment es considera a la depressió geriàtrica, com una manifestació adaptativa, però en pràctica clínica no és infreqüent la progressió a demència. Si es confirmés la hipòtesi de l’estudi, permetria obrir la porta a considerar la depressió geriàtrica com a una entitat neurodegenerativa, amb potencials canvis a nivell d’enfocament diagnòstic i terapèutic en pràctica clínica habitual.