Descripció del projecte
Tot i que el melanoma és el càncer de pell menys comú (representa aproximadament l’1% de tots els casos de càncer de pell), és el més mortal de tots, doncs la gran majoria de morts per càncer de pell son deguts a aquest càncer. Als EUA cada any es diagnostiquen uns 100000 casos de melanoma. L’any 2021 es van diagnosticar 99.780 nous casos , i es calcula que el nombre de nous casos per aquest any augmentarà gairebé un 2%. A diferència d’altres càncers, el melanoma es sol detectar en etapes primerenques de la malaltia. Tot i així, normalment té molta capacitat d’invasió i en freqüència produeix ràpidament metàstasis. La taxa de supervivència a 5 anys del melanoma localitzat (en estadi I i II) és del 99%; tanmateix, aquesta taxa baixa fins al 25% en els casos en què el càncer ha fet metàstasi a llocs o òrgans distants (estadi II i IV).
Una de les característiques més cridaneres del melanoma és que respon malament al tractament amb quimioteràpia, però en canvi té un alt grau de resposta a la immunoteràpia, gràcies al fet de que aquest és un dels càncers més immunogènics. El fet de que la majoria de melanomes tenen una alta capacitat invasiva local i a distància, justifica la necessitat urgent de generar immunoteràpies el més efectives possibles i exitoses possibles contra aquest, incloent-hi la immunoteràpia amb els tractament actuals amb inhibidors de control, així com noves fórmules de teràpia com les vacunes.
Estudis previs en el centre acadèmic van identificar un pèptid amb capacitat per induir una forta resposta immune tant en etapes molt primerenques de la resposta immune innata com en les etapes posteriors amb l’activació de la resposta immune adaptativa. Estudis posteriors en models animals de melanoma, van demostrar el potencial de la tecnologia per a convertir-se en una nova immunoteràpia per al tractament del càncer.
L’objectiu d’aquest projecte és aprofundir en l’estudi d’una nova immunoteràpia per al tractament del melanoma. Els objectius específics del projecte són:
A.- Obtenir resultats preclínics addicionals que recolzin el potencial immunoterapèutic in vivo del DIF-P com a immunoteràpia per al melanoma metastàtic avançat sol o en combinació amb inhibidors BRAF actuals o immunoteràpia contra el càncer PD-1/PD-L1.
B.- Comparar l’efecte terapèutic del DIF-P amb el d’altres productes actualment en estudi en immunoteràpia contra el càncer, com els agonistes CpG o STING, en el model murí de melanoma.
C.- Aprofundir en l’estudi de l’efecte activador del DIF-P en monòcits de ratolí i PBMC humans.
D.- Determinar la selectivitat de la resposta induïda amb les vacunes contra el melanoma mitjançant estudis in vivo i in vitro.
E.- Abordar des d’aquestes primeres etapes possibles problemes de seguretat, seguint les directrius de l’Agència Europea de Medicaments de la Unió Europea (EMA) per a medicaments d’ús humà.