Descripció del projecte
El principal objectiu d’aquesta tesis és desenvolupar noves aplicacions pels subproductes de la indústria surera , indústria que genera diferents tipus de residus sòlids i aigües residuals, que poden tenir propietats d’alt valor. Concretament, es vol fer especial incidència en dos subproductes importants: el granulat de suro i les aigües de bullida de planxes de suro, residus que poden donar lloc a opcions de valorització de productes molt interessants. En el cas del granulat de suro, es vol avaluar la seva idoneïtat com a substrat en mòduls de descontaminació tipus aiguamolls construïts (“wetlands”) per eliminar contaminants presents en els efluents d’una industria vitivinícola. En el cas de les aigües generades en el procés de bullida de planxes de suro es pretén obtenir diferents polifenols que poden ser aptes per a una gran varietat d’aplicacions industrials, mediques i alimentàries.
Per assolir aquest objectius, es plantegen les següents grans tasques:
1. Per a la valorització del granulat de suro com a substrat en wetlands per al tractament d’efluents:
-Caracterització física i química del biomaterial procedent de la industria surera (“corkwaste” o CW).
– Posada a punt de tècniques per l’anàlisi dels diferents compostos (polifenols, plaguicides i metalls pesants).
– Estudis d’absorció dels contaminants en assaigs en batch i en columna amb el biomaterial CW.
– Monitorització d’un sistema “wetland” pilot de descontaminació en condicions reals.
2. Per a la valorització de les aigües generades en el procés de bullida de planxes de suro:
– Caracterització de les aigües de bullida de planxes de suro. Identificació i quantificació de polifenols
– Obtenció i separació dels polifenols de les aigües
– Aplicació dels polifenols obtinguts en l’aigua de bullida com a reactius per a diferents usos.
Justificació de l’estudi.
Aquest estudi intenta treure profit de dos problemàtiques actuals relacionades amb la generació d’efluents i subproductes de la industria surera. La fabricació de suro genera com a subproducte partícules de suro de mida petita que poden ser valoritzades com a biomaterial adsorbent de substancies contaminants. Per altra banda, la industria surera genera efluents amb un contingut elevat de polifenols, compostos amb un alt valor afegit per aplicacions com la indústria alimentària, mèdica, o com a reactius de síntesi verda.
Diferents estudis que hem fet al Grup de Recerca de Metalls i Medioambient de la UdG, revelen que alguns biomaterials procedents de residus de la industria agroalimentària (suro, rapa de raïm, marro del cafè, etc.) tenen una important capacitat d’immobilització (adsorció) o eliminació (reducció) de metalls i contaminants orgànics presents en aigües. L’ús de granulat de suro en un sistema de descontaminació d’aigües residuals en un sistema “wetland ” permetria la seva valorització.
Aquest treball s’emmarcaria dins d’un projecte europeu (LIFE2014), amb el títol “Integrated and sustainable mangement of cork waste generated in the cork industry” en el que s’estudien diferents aplicacions alternatives dels residus de la industria surera. El projecte esta liderat per un grup de recerca de la UPC de Barcelona i participen entre altres empreses europees el Institut Català del Suro amb el que hi haurà una relació més directa.
Per altra banda, el Grup Metalls i Mediambient està estudiant la possibilitat d’extreure i separar polifenols presents en materials vegetals per utilitzar-los com a reactius en processos de síntesi verda. L’obtenció de polifenols a partir de les aigües residuals dels processos de rentat de les indústries sureres permetria, no només solucionar un problema de contaminació d’aigües sinó, a més generar un producte d’alt valor afegit.