Descripció del projecte

Un dels grans reptes urbans que afronten les ciutats actualment és facilitar l’accés a habitatge assequible als seus ciutadans. Tanmateix, al mateix temps el sector immobiliari busca noves fòrmules de major rendibilitat que s’adaptin a la demanda residencial de la ciutat de Barcelona. En un moment de profunds i ràpids canvis econòmics i socioculturals a nivell urbà, l’habitatge esdevé un aspecte central en el debat de la planificació a futur de la ciutat.

Aquest projecte de recerca és necessari que estudii les noves maneres d’habitar a la ciutat de Barcelona, en relació a les necessitats tipològiques, les formes de tinença i les tendències del mercat immobiliari per tal d’obtenir conclusions que facilitin la regulació urbanística per garantir un model de ciutat mixta i amb qualitat ambiental que potencia l’activitat econòmica i la vida quotidiana.

Barcelona és una densa ciutat mediterrània en que el fenòmen global del turisme ha impactat fortament. En aquest context el mercat immobiliari d’habitatge s’ha vist afectat i l’accés a l’habitatge assequible és cada vegada més difícil. Aspectes com la dimensió mínima de la unitat d’habitatge i la densitat òptima per garantir la qualitat de vida de les persones serán objecte d’aquesta recerca. Aquest projecte cal que abordi l’estudi des de diferents perspectives com la social, l’econòmica i l’ambiental, però també és important que analitzi els avantatges i els riscos de les tendències del mercat immobiliari actual.

Els nous models d’econòmics han innovat en el concepte de la propietat i l’habitatge ha entrat, des de fa un temps, en les propostes de l’economia compartida. Les residències, el co-housing i el co-living es publiciten com a noves maneres d’habitar adaptades a les diverses realitats socials dels habitants de Barcelona. El projecte de recerca aprofundirà en la seva definició i avaluarà diferents escenaris de futur. Un futur marcat, també per la situació de pandèmia en la que viu el món des de 2020 i que el confinament i el teletreball evidencien la necessitat de garantir espais adaptats i adaptables a les noves realitats.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat