Descripció del projecte

La primera impressora 3D es va inventar l’any 1984 i durant les últimes dècades, la impressió 3D s’ha convertit en una de les tecnologies de més ràpid creixement. Al principi va ser molt complicat i, a més, una tecnologia cara. Amb els anys, la impressió 3D ha esdevingut més present a la vida quotidiana i les impressores es comencen a fer servir habitualment en tot tipus d’àmbits de la indústria. S’han aconseguit molts èxits en medicina, automoció o indústria aeroespacial. Gràcies als sistemes de codi obert, la creació de prototips de nous productes i aplicacions innovadores d’impressió 3D en diversos camps estan disponibles per a tothom.
En l’expansió d’aquest tipus de tecnologia, sense cap mena de dubte, han tingut una importància cap dalt els desenvolupaments realitzats en l’àmbit dels materials, que han permès posar aquesta metodologia de construcció additiva a l’abast de sectors molt diversos .
La millora del material d’impressió i la tecnologia 3D es va convertir en l’objectiu de moltes empreses d’arreu del món de tots els sectors industrials. L’any 2014 va començar una autèntica revolució en el sector de la construcció, ja que es va imprimir la primera casa iniciant un nou capítol en tecnologia de la construcció .
No obstant, tot i els bons resultats obtinguts en aquests desenvolupaments inicials algunes preguntes romanen sense resposta clara:
– És la tecnologia d’impressió 3D prou eficaç per sortir de la configuració del laboratori i ser acceptada per la indústria de la construcció?
S’han d’aconseguir materials que siguin comercialment competitius i que compleixin amb els requeriments tècnics i mecànics tan estrictes dins del sector de la construcció. En aquest sentit, es pretén trobar alternatives al ciment utilitzat tradicionalment (Figura 3), perquè tot i ser un material molt habitual en aquest sector, presenta un clar desavantatge pel que fa al seu impacte ambiental. Es calcula que la producció de ciment, és responsable del 8% al 12% de les emissions mundials de CO2.El desenvolupament de nous materials de baix impacte ambiental i altes prestacions, compatibles amb la impressió 3D, està en la línia fonamental de negoci d’ADDITIVESPACES, que considera la sostenibilitat dels seus processos com a tret distintiu dels seus projectes.
El treball de recerca es realitzarà treballant fonamentalment amb materials polimèrics tipus composite, que per les seves característiques de resistència mecànica, versatilitat i disponibilitat esdevenen l’alternativa més viable per una implementació immediata en l’activitat comercial de l’empresa.
– Fins a quin punt la impressió 3D pot substituir les tecnologies tradicionals de construcció?
Òbviament, el desenvolupament de nous materials implica necessàriament l’adaptació dels processos de fabricació additiva. Cada material té la seva idiosincràsia i , és necessari ajustar els processos perquè la seva utilització sigui viable. En aquest sentit, es durà a terme un estudi exhaustiu de les tecnologies existents.
En aquesta fase del projecte s’haurà de treballar per trobar l’equilibri entre la viabilitat tècnica a nivell industrial i les alternatives validades a nivell de laboratori. En aquest sentit, el treball conjunt amb l’empresa prendrà una gran rellevància per tal de posar a punt processos de fabricació additiva que permetin assolir els objectius plantejats, aprofitant la seva amplia experiència industrial. Els nous materials desenvolupats suposaran la implementació de modificacions en els processos tradicionals que s’hauran d’optimitzar sense perdre de vista la filosofia de l’empresa que té com a objectiu el d’oferir habitatges de construcció ràpida, sostenibles i assequibles per a tothom.

– Quines són les àrees d’aplicació on s’ha d’aplicar primer aquesta tecnologia?
Aquest desenvolupament s’implementarà fonamentalment en la d’habitatges predissenyats i lleugers, que combinen la impressió 3D i altres sistemes de construcció industrialitzats. La versatilitat d’aquestes tecnologies de construcció fa que les àrees d’aplicació siguin molt diverses, i per tant el seu desenvolupament suposa un benefici comercial per l’empresa. Alguns dels avantatges que es pretenen obtenir d’aquesta tecnologia són: facilitat de personalització i/o adequació a les necessitats o requeriment dels client, peces molt lleugers i per tan fàcilment transportables, Assequible en comparació amb altres sistemes que poden produir geometries complexes, material eficient (residus gairebé zero), Aprofitar els mètodes típics d’instal·lació, modular i amb opcions infinites de color i textura.
La tecnologia 3D , com s’ha comentat, és una tecnologia que redueix molt la quantitat de residu generat; ADDITIVE SPACES, però, pretén anar més enllà i desenvolupar composites “sostenibles” evitant els composites tradicionals que tenen un alt impacte ambiental.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat