Descripció del projecte

Obtenir ràpidament un diagnòstic precís d’una malaltia infecciosa pot ser un repte. Els mètodes tradicionals, com el cultiu bacterià i la microscopia, requereixen temps, volums de mostres relativament elevats i normalment més d’un tipus de mostra, a més de l’experiència tècnica de l’usuari i un laboratori equipat i espaiós. En canvi, els mètodes moleculars convencionals ofereixen resultats en menys temps malgrat que encara requereixin de l’experiència per part de l’usuari i múltiples proves singleplex, normalment de forma seqüencial. Per altra banda, les proves sindròmiques requereixen de menys temps de preparació i ofereixen resultats més ràpidament. Aquest tipus de proves diagnòstiques cobreix un gran nombre de patògens mitjançant la PCR en temps real de transcripció reversa multiplex (conversió d’ARN a ADN) (RT-qPCR) i requereix menys recursos i experiència tècnica alhora que augmenta l’eficiència del laboratori (1, 2). Aquestes característiques han permès que les proves sindròmiques multiplex revolucionin els laboratoris de microbiologia clínica (1).
Les proves sindròmiques multiplex són alhora un mercat i una àrea d’investigació i desenvolupament en creixement. En uns 10 anys, les proves de panells sindròmics s’han expandit a múltiples assajos comercials per a la detecció de malalties respiratòries, sèpsia, infeccions gastrointestinals i meningitis i encefalitis agudes, entre d’altres (1). Permet als metges testejar ràpidament un ampli nombre de patògens utilitzant una sola mostra i, en general, amb una sensibilitat i especificitat més gran que els mètodes tradicionals (1). Això es va fer encara més evident durant la pandèmia de la COVID-19, on els panells de proves sindròmiques van ser clau per proporcionar un diagnòstic ràpid i precís que va permetre prendre decisions diagnòstiques i terapèutiques informades, precoces i precises, i que poden haver ajudat en la implementació de mesures de salut pública com ara l’aïllament o la minimització del contacte (3,4). Així doncs, les proves sindròmiques són i seran clau per als proveïdors mèdics per a millorar l’atenció al pacient.
L’objectiu del projecte proposat és dissenyar, desenvolupar, generar i validar diferents marcadors moleculars i dispositius implicats en el diagnòstic molecular per detectar malalties infeccioses mitjançant proves multiplex. La proposta és desenvolupar un o més dissenys de plataforma de tests moleculars podent incloure-hi diferents etapes, com ara la viabilitat, el desenvolupament, la verificació o la validació però sense haver de completar totes les fases per a considerar el projecte com a exitós.
Aquest procés podria incloure el disseny, estudi i desenvolupament de proves sindròmiques mitjançant RT-qPCR i altres tècniques relacionades amb la PCR, per establir la sensibilitat, l’especificitat i la reactivitat analítiques de l’assaig. Així mateix, s’avaluarà la reproductibilitat i l’estabilitat de l’assaig i s’avaluaran les substàncies que es troben habitualment a la mostra o que es puguin introduir durant la recol·lecció de la mateixa per avaluar la seva possible interferència competitiva. A més, també inclouria l’anàlisi in silico per al disseny de primers i sondes i la caracterització del rendiment de la PCR. Aquest projecte explorarà els avantatges de les proves sindròmiques que poden incloure diagnòstics més ràpids i fiables, durades més curtes de la teràpia antimicrobiana i suport a programes de vigilància a antimicrobians, entre d’altres.
El desenvolupament d’aquests panells de proves sindròmiques contribuirà potencialment a les futures preses de decisions clíniques. Cada dia, els tests multiplex estan guanyant un paper clau en cada vegada més laboratoris de diagnòstic clínic. Aquest projecte participarà en el desenvolupament d’eines perquè els metges continuïn utilitzant proves sindròmiques moleculars per reduir significativament el temps i augmentar la precisió i l’eficiència del diagnòstic.

(1) doi: 10.1016/j.cll.2020.08.001
(2) doi: 10.1016/j.jcv.2022.105221
(3) doi: 10.1093/jac/dkab248
(4) doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.16162



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat