Descripció del projecte
Aquest projecte de recerca té com a objectiu analitzar la presència i representació de les persones amb discapacitat en els principals mitjans de comunicació públics d’Espanya: RTVE, CCMA i EITB. Aquests mitjans són fonamentals a causa de les seves obligacions de servei públic, que inclouen garantir el pluralisme i l’accés de diversos grups socials, entre ells les persones amb discapacitat.
L’estudi abordarà la missió de servei públic d’aquests mitjans, analitzant des de la perspectiva de les polítiques públiques de comunicació com s’integra la discapacitat en les pràctiques per a promoure el pluralisme. S’explorarà el pluralisme intern de contingut, considerant el dret d’accés i representació, així com el pluralisme intern de gestió, observant la presència de col·lectius de diversitat funcional en els consells assessoris.
El marc teòric es fonamenta en els Estudis de la Discapacitat, que ofereixen un enfocament per a comprendre la discapacitat, i en els Estudis de Mitjans i Discapacitat, que investiguen la representació de la discapacitat en els mitjans i el seu impacte. S’utilitzaran també l’Anàlisi de Polítiques Públiques de Comunicació i la perspectiva crítica de l’Economia Política de la Comunicació i la Cultura. Així mateix, s’empraran les teories de la Identitat Social, l’Atribució, les Representacions Socials i els Estudis Crítics del Discurs.
La hipòtesi central és que una representació inclusiva i lliure d’estereotips capacitistes pot contribuir a reduir actituds discriminatòries. Per a això, s’emprarà una metodologia qualitativa que inclourà anàlisi documental, entrevistes en profunditat i anàlisi de continguts. En una primera fase, es revisaran lleis i normatives per a identificar les obligacions dels mitjans respecte a la discapacitat, seguides d’entrevistes amb professionals i representants del col·lectiu per a recaptar propostes de millora.
L’anàlisi de continguts serà clau per a avaluar el compliment de les missions de servei públic i la seva efectivitat a promoure una representació plural i no *estereotípica. S’examinaran continguts de sèries de ficció i/o programació infantil per a detectar possibles estereotips o biaixos capacitistes.
Els resultats d’aquesta recerca seran útils per als mitjans de comunicació, reguladors, organitzacions de persones amb discapacitat i el conjunt de la societat, ja que contribuiran a fomentar una representació més inclusiva en els mitjans públics d’Espanya. A més, el projecte busca aportar coneixements rellevants en l’àmbit acadèmic i social, generant propostes concretes per a millorar les pràctiques actuals i promovent una representació plural i lliure d’estereotips en el panorama mediàtic del país. Finalment, cal recordar que l’Agenda 2030 reconeix a les persones amb discapacitat com un grup de població a tenir present en totes les decisions i, per aquest motiu, la discapacitat és reconeguda com un tema transversal dels *ODS.