Descripció del projecte

El projecte de recerca ” La participació ciutadana en les polítiques locals de mobilitat i espai públic en els entorns escolars de la metròpoli de Barcelona.” ha construir-se seguint un camí multidisciplinari.

Primerament, ha de recullir una anàlisi dels moviments socials arrelats a les xarxes socials des de la vessant de les ciències socials. Una aproximació al concepte de moviment social la realitza Javaloy, Rodriguez i Espelt els quals van definir el moviment com “una col·lectivitat que actua amb certa continuïtat per promoure o resistir un canvi en la societat (o grup) de la que forma part”.

Respecte a la participació digital, és evident que els darrers anys les administracions locals han digitalitzat els seus processos participatius. L’exemple més representatiu és el programari “Decidim” de l’Ajuntament de Barcelona, però molts de la resta de municipis metropolitans també han engegat amb major o menor èxit de participació processos similars. L’estudi ha d’incloure també una anàlisi de la forma de participació que ha canalitzat moltes de les propostes de millores en els entorns escolars. Ammés a més, s’analitzaran detalladament les principals reivindicacions d’aquests moviments escolars relacionats amb: La qualitat de l’entorn escolar dels centres educatius i les pautes de mobilitat dels infants.

Pel que fa a l’avaluació quantitativa l’habitabilitat de l’espai públic existeix una àmplia bibliografia al respecte. En aquest cas es prendrà com a referència inicial els indicadors que es presenten en la guia metodològica “Certificació d’urbanisme ecològic” redactada per l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona per encàrrec del Ministerio de Fomento (2017). Aquesta guia permet realitzar una diagnosi quantitativa, dels sistemes urbans tenint com a principis estructurals la complexitat funcional, la cohesió territorial i social, l’eficiència energètica i la salut i té com a model de referència un model de mobilitat i espai públic basat en superilles. L’aplicació d’aquesta metodologia en els àmbits escolars metropolitans ha de servir per ampliar, d’una manera objectiva, el coneixement de l’estat de l’espai públic en els entorn dels centres educatius. A més d’aquests indicadors es portarà a terme una consulta d’altres indicadors i metodologies d’anàlisi de l’espai públic utilitzats recentment com els que utilitza Delclòs, X. i Miralles C. En “Jane Jacobs en Barcelona: las condiciones para la vitalidad urbana y su relación con la movilidad cotidiana” (2021). En canvi, el coneixement de les pautes de mobilitat dels infants presenta un buit important. L’enquesta de referència que aporta coneixement sobre les pautes de mobilitat de les persones residents a l’àrea metropolitana de Barcelona és l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner (EMEF). Promoguda per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), l’EMEF és l’estadística oficial de periodicitat anual que permet conèixer els hàbits de desplaçament i les actituds vers la mobilitat en dia feiner, però la població objecte d’aquesta estadística és la població resident a la província de Barcelona de 16 anys i més, per tant, no considera el col·lectiu dels infants. Tanmateix l’edició 2022 de l’enquesta inclou un parell de preguntes sobre la mobilitatsdels infants que resideixen amb adults. Així doncs, a més d’analitzar aquestes preguntes es crearan alternatives per aportar aquest coneixement.

El projecte es durà a terme en el marc estratègic de l’àrea de mobilitat de l’IERMB i serà tutoritzat pel grup de recerca de Geografia Aplicada del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més també es compta amb el suport de tot un seguit d’àrees i unitats de l’ERMB amb àmplia experiència en els temes que es desenvolupen en l’estudi com les àrees de Cohesió social i urbana, de Governança i polítiques públiques i l’Institut d’infància i adolescència de Barcelona i amb el grup Communication Networks & Social Change Research (CNCS) que s’ubica en el si l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), centre de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

L’abast de l’estudi requereix una candidatura amb coneixements avançats en àmbits tant diversos com els moviments i les xarxes socials, la participació pública i la mobilitat i l’espai públic focalitzada en els centres escolars.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat