Descripció del projecte
El projecte de recerca es centrarà en la caracterizació de la infecció tuberculosa latent en aquells grups de persones de la ciutat de Barcelona que tenen més risc de progresió de la seva infecció tuberculosa latent a malaltia tuberculosa. Es vol indentificar els col.lectius més vulnerables i sobre aquest definir les seves característiques epidemiològiques i la indicació i el cumpliment del tractament de la infecció.
Els principals col.lectius de persones sobre els que es centrarà la tesi son les persones que consumeixen drogues, els menors que son convivents o familiars de persones que han tingut tuberculosi pulmonar, les persones sense llar i les persones privades de llibertat. S’anaitzaran també les persones treballadores que han estat contacte d’algun cas de tuberculosi per a conèixer la seva prevalència d’infecció latent i avaluar el risc de progressió a malaltia.
Aquest projecte de recerca es durà a terme des del Programa de Prevenció i Control de la Tuberculosi que està integrat en el SEPID de la ASPB. Dins del programa col.laboren des de fa anys els diferents hospitals públics i privats de la ciutat, els diferents centres d’atenció primària, els centrs d’atenci i seguiment al consum de substàncies (CAS), els laboratoris de microbiologia, entre d’altres. El programa de tuberculosi el conformen també l’equip d’agents comunitaris de salut (ACS), les unitats clíniques de tuberculosi dels quatre grans hospitals de la ciutat i el centre de tuberculosi de Drassanes, els equips que garanteixen el cumpliment del tractament de les persones ubicats a la clinica de tuberculois (serveis Clínics) i els equips de tractament de tuberculosi al carrer (ETODA). Moles de les accions es desenvolupen també en col.laboració amb serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona o altres entitats de a ciutat. Amb tot això, l’existència del programa de tuberculosi ha permès al llarg dels més de 30 anys de funcionament, realitzar diferents avaluacions dels subprogrames a partir de projectes de recerca col.laboratius amb entitats com el CIBERESP, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau, entre d’altres.
Els diferents treballs d’investigació enmarcats dintre de la tesi docoral que es vol realitzar, permetràn conèixer millor aquests col·lectius de persones més vulnerables a desenvolupar la malaltia i entendre el patró i distribució de la infecció. Arrel de l’evidencia generada, es podran recomanar intervencions dirigides des de Salut Publica orientades a millorar el cens i l’estudi de contactes d’aquestes persones i col.lectius. Aquesta linia de recerca és clau i estratègica per a ajudar a controlar millor la malaltia a la ciutat tot alineant-nos am els ambiciosos objectius de la estratègia END-TB de l’OMS.