Descripció del projecte
El projecte de Tesi Doctoral Industrial inclou 3 entitats, pel costat acadèmic, la Universitat de Barcelona (UB) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), i pel costat empresarial, BIOSFERA Research & Conservation. El projecte de Tesi Doctoral es recollirà en un compendi de 4 capítols en format d’article científic que exploraràn els serveis ecosistèmics de les praderies marines.
Actualment el canvi global és un dels majors problemes de la societat, principalment per la gran quantitat de diòxid de carboni que s’està emet a l’atmosfera que fa augmentar la temperatura del planeta de manera desproporcionada, provocant canvis que afecten els ecosistemes i espècies que els habiten, així com directament a l’espècie humana. Les solucions basades en la natura es consideren entre les millors opcions per fer front als impactes del canvi climàtic, millorant a la vegada el benestar humà i protegint la biodiversitat. Les praderies marines són embornals molt intensos de CO2 (carboni blau) i actuen de defenses costaneres naturals, evitant l’erosió litoral i, per tant, son un ecosistema clau per mitigar els impactes del canvi climàtic. Malgrat la importància de les praderies marines per la multitud de serveis ecosistèmics que proporcionen, l’extensió d’aquest ecosistema a escala global s’estima que s’ha reduït 1/3 des de la Segona Guerra Mundial. La pèrdua o el deteriorament de la vegetació de les praderies submarines comporta la pèrdua de les seves funcions ecosistèmiques, com la de mitigar el canvi climàtic o la de proporcionar hàbitat i refugi per multitud d’espècies. Per aquest motiu és essencial estudiar i restaurar aquests ecosistemes per recuperar els serveis ecositèmics que proporcionen . Es per això que El projecte de Tesi es presenta com urgent i relevant perquè centrarà en l’estudi en profunditat de diferents serveis ecosistèmics de les praderies marines en el Mediterrani i Australia.
Per una banda, en el marc d’un projecte concedit a BIOSFERA Research & Conservation a l’Abril 2023, es pretén estudiar la captació de CO2després de restaurar 100 ha de Posidonia australis a Shark Bay (Australia). L’onada de calor del 2010/11 va causar la mort d’uns 1,000 km2 de praderies marines a SharK Bay (Marine World Heritage Site) i el projecte preté restaurar 100 ha de praderies, establir un seguiment dels fluxes de carboni i registar el projecte de restauració en els mercats de carboni. Es posaran de manifest els stocks de partida de carboni Blau, així com les taxes d’enterrament de CO2 i les emissions de CO” ques’eviten mitjançant la restauració. Els llocs proposats s’ubiquen a zones específiques a les aigües de Wooramel i Big Lagoon de Shark Bay, garantint diferents tipus d’hàbitat per a la validació i verificació del crèdit de carboni, inclosos praderies resistents, perdudes (mata morta) i praderies restaurades. Les metodologies que s’utilizaran seran les proposades per the Australian Emissions Reduction Fund (ERF) o VERRA per tal que es pugui registrar el projecte de carboni Blau de la Badia de Shark Bay en l’àmbit dels crèdits de carboni. (Respecte a aquest temàtica s’inclouran dos capítols a la Tesi Doctoral).
Per una altra banda, s’estudiarà la funció ecològica, la formació i l’estructura i dels escarps de Posidonia a Tunisia i Menorca al Mediterrani, amb la intenció de sentar les bases científiques per desenvolupar crèdits de biodiversitat i un mercat associat. Els escarps són parets verticals o quasi verticals compostes per sòl de praderia, principalment rizomes i sediment. Es formen a causa de l’activitat hidrodinàmica persistent, les fortes tempestes o les activitats humanes a les praderies. Tenen una estructura complexa, constituint escletxes i coves, les quals són semblants a les que podem trobar a hàbitats rocosos. No obstant, la història natural de les escarpes de les praderies marines, inclosos els seus processos de formació i el seu paper com a hàbitat per a la fauna i la flora, segueix sent poc entesa. És per això que l’objectiu d’aquesta recerca es centrar en localitzar i caracteritzar les escarps de Posidonia oceanica a Menorca i a Tunisia i comparar la complexitat estructural de l’hàbitat i les comunitats de flora i fauna entre escarps, praderies, substrats rocosos i sorra per entendre la història natural de les escarps amb èmfasi en el seu paper com a hàbitat i refugi per a la biodiversitat. D’aquest manera s’explicarà de forma novedosa el rol que tenen els escarps com ha hàbitat rocós, un servei ecosistémic adicional de les praderies marines que no està explorat a dia d’avui. (Respecte a aquest temàtica s’inclouran dos capítols a la Tesi Doctoral).