Descripció del projecte

Les comarques de Lleida presenten la peculiaritat que, amb la excepció de la ciutat de Lleida, la població esta distribuïda en municipis de menys de 15.000 habitants (zones rurals). En aquest context, diferents estils de vida, factors de risc i activitat laboral específica es poden traduir en incidències per a determinats tipus de càncer que només es podrien investigar a través d’un registre poblacional de la malaltia. Actualment, no existeix cap sistema que permeti emmagatzemar i analitzar aquest tipus de dades, i així poder extreure patrons, relacions, tendències que permetin millorar la prevenció i la predicció a les comarques de Lleida.
Objectiu general: Estimar la incidència i mortalitat dels diferents tipus de càncer a les comarques de Lleida i investigar les seves peculiaritats mitjançant la creació d’un registre poblacional.
Objectius específics:
1. Registrar de forma automàtica tots els casos nous de càncer diagnosticats a la província de Lleida.
2. Enllaçar els casos nous de càncer amb el registre de mortalitat per recuperar casos i estimar supervivència dels diferents càncers als 5 anys.
2. Oferir mitjançant una API-Rest l’accés segur a les dades i la possibilitat de realitzar consultes.
3. Oferir analítica descriptiva de les dades mitjançant una interfície web.
4. Generació automàtica d’informes generals i concrets.
5. Oferir analítica predictiva avançada basada en models de predicció i prescripció.
Mètodes
L’empresa Gestió de Serveis Sanitaris i el grup de Computació Distribuïda de la Universitat de Lleida proposen desenvolupar una plataforma intel·ligent d’ajuda a la pressa de decisions amb capacitat per a integrar, emmagatzemar, gestionar, tractar i analitzar les dades. Es proposa implementar un sistema complert de recol·lecció, integració i explotació de les dades. L’organització es realitzarà a partir d’una gran base de dades no relacional. Es proposa desenvolupar models estadístics i models de Machine Learning, en un llenguatge de programació d’alt nivell. Es vol preveure el comportament de la malaltia en pacients concrets. I finalment, tots els resultats obtinguts i generats a partir dels models es presentaran en forma d’aplicació web accessible, usable i interactiva per poder realitzar consultes i obtenir resultats en temps real, incloent la possibilitat de generar informes dinàmics.
Els reptes que es volen aconseguir amb desenvolupament del projecte són:
· Permetre l’anàlisi de l’impacte del càncer a les comarques de Lleida.
· Cercar patrons de presentació del càncer en la població
· Detecció de la probabilitat de patir un càncer a partir dels factors de risc.dictiva avançada basada en models de predicció i prescripció.