Descripció del projecte
L’estudi planteja establir uns criteris genèrics i generar una metodologia per aconseguir aquella opció de rehabilitació en un edifici existent o en un conjunt urbà que busqui reduir al màxim els impactes ambientals associats a l’ús amb els mínims impactes ambientals embeguts en els materials de la pròpia intervenció.
Per a tal objectiu, l’estudi també inclou llistar i recollir els impactes ambientals embeguts en els materials de construcció i determinar quins resulten millors per reduir l’impacte ambiental fins al final de la vida de l’edifici, així com el potencial de reutilització i reciclatge que tinguin una vegada l’edifici s’enderroqui o es desmunti. Per tant, la investigació exploraria també les possibilitats d’intervenció per passos al llarg de la vida de l’edifici o el conjunt urbà existent, per tal de trobar quin seria l’ordre òptim d’implementació a nivell de minimització d’impactes ambientals.
S’entenen els “impactes ambientals” en la seva varietat, com per exemple: el consum de matèries primeres, l’escalfament global, l’acidificació i eutrofització de les aigües, el deteriorament abiòtic, etc. S’estudiaries o es prioritzarien aquells que tinguin més rellevància en relació amb el sector de l’edificació.
Els objectius principals de la investigació són, per tant:
1. Generar una metodologia vàlida i replicable a escala urbana per determinar aquella opció òptima de rehabilitació o regeneració urbana.
2. Llistar i recollir els impactes ambientals embeguts als materials de construcció utilitzats de forma estàndard per a la rehabilitació d’edificis
existents. Investigar alternatives de materials amb impactes més reduïts o neutres, associats al territori de Catalunya.
3. Classificar els criteris genèrics energètics aconseguits a través de l’aplicació de la metodologia a diferents casos d’estudi, segons les
tipologies d’edifici existents i l’any de construcció, per tal de ser replicables en la resta del parc edificat.