Descripció del projecte
Titol: impacte agronòmic i ambiental de la retirada de palla als camps d’arròs del delta del Ebre.
Els Objectius del projecte serien
1) valorar l’impacte agronòmic de la gestió per a la retirada de la palla:
2) valorar l’impacte ambiental de la gestió per a la retirada de la palla:
3) validació del nou fertilitzant elaborat amb la palla d’arrós
Respecte a la posada a punt del compostatge de digestats amb palla d’arròs es realitzaran les següents activitats:
• Activitat 1. Optimització del procés de compostatge de digestats amb palla d’arròs
S’analitzarà els digestats per determinar-ne la composició química i es realitzaran assajos per determinar la proporció ideal de digestat/palla d’arròs, % humitat ideal i temps de compostatge en funció de la temperatura….
• Activitat 2. Estudi mediambiental de l’Impacte de l’eixugat prematur de l’arrossar en les emissions de gasos d’efecte hivernacle
Es realitzarà un assaig durant tres anys consecutius dissenyat per avaluar l’efecte de 1) l’eixugat prematur i retirada de palla i 2) l’eixugat prematur per se (sense retirada de palla), sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle tant en camps sembrats en sec com en camps sembrats en inundació, que les dos tècniques de sembra principals al Delta de L’Ebre
La retirada de l’aigua es farà aproximadament 30 dies abans de la collita, però depenent de les condicions de cultiu del camp.
Les parcel·les es distribuiran seguint un disseny en bloc aleatori amb 3 repeticions, esdevenint 9 parcel·les de 1000m2 per cada un dels dos tipus de sembra (un total de 18 parcel·les). La mida final de l’assaig serà de 20000m2 incloent marges per a la realització de desaigües independents i anganelles.
Es realitzaran analítiques de sòl de cada parcel·la per avaluar l’impacte que tenen les diferents fertilitzacions i gestions de l’aigua i la palla en la química i qualitat del sòl a l’inici de campanya (Abril.-Maig) i després de la collita (Setembre-Octubre).
Es disposaran trampes de gasos de metacrilat en cada parcel·la per avaluar les emissions dels principals gasos d’efecte hivernacle NO2, NH3, CO2 i metà
Respecte a l’estudi del comportament del fertilitzant en cultiu d’Arròs es realitzarant les següents activitats:
• Activitat 1. Optimització del procés de compostatge de digestats amb palla d’arròs
S’analitzarà els digestats per determinar-ne la composició química i es realitzaran assajos per determinar la proporció ideal de digestat/palla d’arròs, % humitat ideal i temps de compostatge en funció de la temperatura….
• Activitat 1 2. Anàlisi químic del fertilitzant resultant
• Activitat 23. Assajos de camp en arrossars
Realitzaran assajos de fertilització en arròs durant dos anys consecutius en tres finques del Delta del Ebre amb característiques de sol diferents (vora riu, vora mar i terrenys centrals del Delta) tant en sembra en sec com en sembra en inundació. Els tractaments seran 1) control sense fertilitzar, 2) Fertidigest en adobat de fons, 3) Fertidigest en adobat de fons i cobertura, 4) Fertilització mineral estàndard de fons i cobertura 5) Fertilitzant orgànic estàndard de fons i 6) Fertilitzant orgànic estàndard en fons i cobertura, podent-se incloure més tractament amb variants Fertidigest provinents de digestat.
L’assaig es realitzarà en disseny de blocs aleatoritzats amb tres rèpliques, parcel·les de 72m2 amb un total de 1400 m2 incloent marges, desaigües i anganelles.