Descripció del projecte

Les plantes mediterrànies han format part de la farmacopeia tradicional catalana i europea des de temps immemorials. Aquestes plantes han estat, i segueixen éssent, una font primordial de compostos terapèutics encara amb gran marge per explotar. Si bé és cert que els fenols i altres mol·lècules petites d’aquestes plantes han estat, en algunes d’elles, àmpliament estudiats, els compostos bioactius de naturalesa peptídica romanen per explorar. Aquests compostos bioactius són capaços de demostrar excel·lent capacitat nutracèutica, i visions cientíifiques actuals demostren que poden representar un alt pes en la funcionalitat tradicionalment atribuïda als extractes d’aquestes plantes.

En aquest protejcte de recerca es pretén optimitzar mètodes d’extracció que extreguin la riquesa peptídica de les plantes mediterrànies, estudiar-ne les seves característiques fisicoquímiques per proteòmica avançada, estudiar la seva biodisponibilitat in-vitro i in vivo, entendre el seu mecanisme d’acció aplicant la biologia de sistemes, optmitzar la preservació i via d’administració d’aquests compostos a nivell experimental i escalable.

Aquestes accions de recerca es realitzaràn en gran part al laboratori de proteòmica clínica +Pec Proteomics de l’Institut d’investigació Biomèdica de Lleida (IRBLLEIDA): https://www.irblleida.org/ca/recerca/45/pec-proteomics, sota la supervisió d’experts en el camp de l’estudi d’aquests compostos bioactius. També és realitzaràn en part a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida i a l’empresa Algèmica.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat