Descripció del projecte

Estem davant d’una situació epidemiològica d’un creixent nombre de persones grans i amb demència, algunes amb problemes de salut crònics i amb necessitats d’atenció complexa o pal·liatives. La gestió eficaç i eficient dels recursos és un dels majors reptes relacionats amb la salut als que s’enfronten els pacients, els professionals sanitaris i la societat en general. En aquesta línia, el canvi de paradigma cap a un model d’atenció centrada en la persona (ACP) on es planifiqui l’atenció en funció de les necessitats del pacient i, els seus valors i preferències, pot ajudar a millorar la qualitat de l’atenció, els resultats, reduir la càrrega assistencial i, fer un ús més eficient dels serveis sanitaris i socials. Si bé qualsevol persona es pot beneficiar d’un model d’ACP, la personalització de les intervencions resulta especialment necessària en aquelles persones que precisen d’un enfocament integral i integrat com són les persones amb cronicitat complexa (PCC) o amb malaltia crònica avançada (MACA),

Les persones amb demència per ser persones habitualment d’edat avançada, amb problemes de salut crònics i necessitats d’atenció complexa, precisen d’un model d’ACP. Aquest model d’atenció inclou la: i) identificació del perfil del pacient; ii)realitzar un diagnòstic situacional; iii) elaborar un pla d’intervenció individualitzat i; iv) compartir la informació entre els professionals que participen en l’atenció del pacient. En el nostre territori la identificació de pacients PCC i MACA està per sota de l’estimada, i l’elaboració de plans d’intervenció de valor no arriba al 30%.

El 2021 el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya publica un document sobre la identificació suggerida de persones amb cronicitat complexa amb l’objectiu de promoure la identificació de persones consideradades PCC o MACA, integrant els professionals de l’atenció hospitalària en el procés d’identificació sempre de forma col·laborativa amb els professionals de l’atenció primària.

Aquest estudi prospectiu té com a objectius: i) valorar si la identificació suggerida i la proposta de plans d’intervenció realitzada per l’atenció intermèdia a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic incrementa la validació i registre de pacients PCC i MACA i la realització de plans d’intervenció individualitzats per l’atenció primària; ii) valorar a l’any de l’alta l’ús de recursos sanitaris dels pacients identificats com a MACA.

Amb aquesta iniciativa es vol afavorir la continuïtat assistencial, l’harmonització del model d’atenció individualitzat i, promoure la compartició d’informació de valor de forma estructurada entre professionals i equips de diferents nivells assistencials. Aquesta proposta representa un pas més en el model de pràctiques col·laboratives en integració vertical.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat