Descripció del projecte

La línia divisòria entre els tradicionals riscos laborals i els riscos “extralaborals” es difumina en un món global, o a la què anomenem com a societat del risc. Les organitzacions aborden la gestió d’aquests riscos en contextos normatius diversos en funció del territori on desenvolupen les seves activitats, o en entorns amb absència de regulació, fet que implica el disseny d’estratègies pròpies, o d’autoregulació, per garantir la protecció de la seguretat i salut dels treballadors. De vegades, com succeeix en empreses amb treballadors desplaçats o amb seus distribuïdes a tot el globus, han de protegir els seus treballadors d’un mateix risc en territoris amb diferents marcs normatius o amb absència d’ells.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que, amb motiu del canvi climàtic, es produeixi un augment de les morts a causa de determinants socials i ambientals, com ara; els fenòmens meteorològics extrems, les onades de calor recurrents i l’augment de les zoonosis. En aquest sentit, el Marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat a la feina 2021-2027 estableix que “el canvi climàtic també pot afectar la salut i la seguretat dels treballadors, per exemple, mitjançant l’augment de la temperatura ambient, la contaminació atmosfèrica i els fenòmens meteorològics extrems”.

La pandèmia motivada per la Covid19, ha evidenciat que les organitzacions, i els especialistes en seguretat laboral o prevencionistes, han hagut de gestionar un risc que haguéssim qualificat, des de un punt de vista de la prevenció de riscos laborals, com un risc aliè a la activitat laboral en la gran majoria d’organitzacions, en no tractar-se de manera general d’un risc inherent a les activitats d’aquestes organitzacions.
Per tant, en l’ambient laboral ens enfrontem a nous riscos, com ara els originats pel canvi climàtic; el clima extrem, la contaminació de l’aire, un major risc d’incendis, malalties i patologies oftalmològiques, malalties de la pell, del sistema respiratori, càncer, etc., els quals a més d’afectar la seguretat i la salut de les persones a tot el món, també tenen conseqüències directes sobre els treballadors. Això fa que les organitzacions explorin nous models de treball, com els treballs nocturns per evitar les altes temperatures en treballs exteriors, el teletreball per minimitzar l’exposició a malalties o implantar nous controls o equips de protecció, per tal de garantir la protecció dels treballadors, la continuïtat del negoci, el compliment de nous marcs legals, etc.

L’objecte principal del projecte és la investigació de la gestió preventiva de riscos sistèmics en el treball, entenent aquests riscos com aquells que no són inherents a la pròpia activitat d’una organització, però que estan presents a pràcticament tot ambient, laboral i no laboral, i que es caracteritzen per la seva complexitat, incertesa, ambigüitat i influència en altres àmbits de la vida humana.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat