Descripció del projecte

L’objectiu d’aquest projecte és impulsar l’evolució dels sistemes constructius actuals mitjançant la integració de tecnologies d’impressió 3D en formigó que facin competitius nous dissenys amb un impacte ambiental més reduït. La recerca s’articula en dues línies principals de treball.
La primera línia s’enfoca en el desenvolupament de dissenys avançats per a unions, juntes i connexions, capaces de resoldre desafiaments actuals de manera més eficient. Entre altres aspectes, s’explorarà l’ús de juntes impreses amb armadura contínua per a possibilitar l’abocament de diferents tipus de formigó dins d’un element estructural d’una forma eficient. Aquest desenvolupament obrirà el camí a usar formigons amb baixa petjada de carboni en aquelles parts d’un element estructural amb requeriments resistents reduïts.

La segona línia de treball se centrarà en el disseny i fabricació d’estructures basades en geometries voltades, aprofitant les capacitats úniques de la impressió 3D per a crear formes eficients i lleugeres. S’explorarà com aquestes estructures poden combinar-se amb processos tradicionals, avaluant opcions com l’ús de formigó imprès com a encofrat perdut, com a encofrat integrat, o com a element treballant a compressió. En aquelles aplicacions que ho requereixin, s’analitzaran també estratègies innovadores per a la integració d’armadures en el formigó imprès en 3D. Aquesta anàlisi permetrà identificar noves aplicacions pràctiques i millorar l’adaptabilitat d’aquestes tecnologies al sector constructiu.

Aquestes dues línies de recerca, complementàries entre si, permetran identificar processos i solucions pràctiques innovadores que millorin l’aplicabilitat a gran escala de la tecnologia d’impressió 3D de formigó en el sector, contribuint al mateix temps a la modernització de la indústria de la construcció. El projecte busca equilibrar el desenvolupament de tècniques avançades amb la reducció de l’impacte ambiental i la maximització del rendiment dels recursos, consolidant a la impressió 3D de formigó com una eina clau per al futur del sector de la construcció.

La tesi es realitzarà dins del Programa de Doctorat en Tecnologia de l’Arquitectura, de l’Edificació i de l’Urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i estarà codirigida pels professors David López López, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC), i Jaime Mata Falcón, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de València.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat