Descripció del projecte
La pime industrial catalana, gestiona la internacionalització, en general, prenent decisions de forma molt progressiva i tàctica per impulsar els seus negocis internacionals B2B, i les decisions d’inversió probablement no es prenen des d’una perspectiva de transformació digital amb una mentalitat internacional de tota l’empresa.
Les pimes exportadores han d’afrontar un llarg camí de canvis estratègics, culturals i organitzatius interns alhora que, necessiten implementar noves capacitats per gestionar la integració de les tecnologies digitals alineades amb les decisions d’inversió sota una visió internacional.
Un marc estratègic i pràctic clar per connectar el procés d’internacionalització amb la transformació digital de les pimes exportadores B2B hauria de permetre a les cambres de comerç catalanes incorporar en les seves activitats de suport un nivell renovat de servei associat a la millora de la digitalització dels processos d’exportació per respondre a les necessitats competitives de les empreses de la seva àrea.
L’objectiu d’aquesta recerca aplicada és determinar un marc metodològic i pràctic centrat en la integració de la millora de la maduresa digital de les empreses amb el seu nivell de maduresa en les activitats d’exportació, gestionant adequadament els facilitadors de la transformació digital, les seves inversions tecnològiques, les seves capacitats i la seva preparació digital i els canvis organitzatius.
Les entitats de promoció empresarial i econòmica necessiten saber com estan posicionades estratègicament les pimes industrials catalanes involucrades davant de la transformació digital. Aquest marc metodològic permetria desenvolupar serveis i accions de suport per potenciar adequadament la posició internacional de les empreses catalanes.
Això és especialment rellevant en l’etapa actual caracteritzada per la forta contracció del comerç mundial anunciada per l’OMC en la seva avaluació de la crisi econòmica a causa de la pandèmia de la Covid-19 i una recuperació desigual amb diferents escenaris post-Covid19 i que porta a accelerar la digitalització per facilitar el comerç internacional.
La hipòtesi suggerida és que les empreses han d’intensificar la digitalització dels seus processos d’internacionalització per mantenir i millorar la seva posició internacional. Han de considerar la transformació digital en les diferents parts del procés de comerç internacional esmentades, des de l’estratègia, la posició del producte, els canals de distribució, el mix de màrqueting internacional, el procés de consolidació i diversificació de mercats, les operacions de fabricació i logística, qüestions organitzatives, etc.
La relació directa de les cambres de comerç amb un nombre significatiu de propietaris i gestors d’empreses internacionalitzades pot conduir a la validació d’un marc estratègic per desenvolupar línies de suport directe centrades en les noves necessitats de les empreses en el procés d’internacionalització i contribuir al desenvolupament econòmic territorial.
Es pren doncs aquest plantejament com a proposta abordar una tesi doctoral a temps parcial en Administració i Direcció d’Empreses.