Descripció del projecte
ANTECEDENTS
Una ostomia és una obertura artificial (estoma) creada quirúrgicament des de l’òrgan fins a l’exterior de l’organisme per permetre el pas de secrecions i sortida d’aire, d’orina i femta. Aquest tipus d’intervenció comporta diversos canvis físics i emocionals a la persona, ja que a partir d’aquest moment, processos que fins ara es feien de forma fisiològica passen a ser artificials i, en molts casos, necessiten d’un dispositiu afegit, fet que pot resultar un estigma per a la pròpia persona.
Dins de les cures infermeres existeix una visió holística del pacient i una unió entre infermera-pacient fonamental: la empatia, que facilita la recuperació física i emocional del pacient, ja que fomenta la actitud terapèutica positiva. L’estomaterapeuta és la infermera especialitzada en les cures d’aquests pacients i ha d’estar present al preoperatori, durant tota la intervenció i posterior a la intervenció, sobretot en la cura de l’estoma i el procés d’adaptació a aquesta, oferint una atenció complexa i prevenint i/o aconseguint el menor risc per al pacient davant possibles complicacions. L’empatia passa a ser una condició fonamental en la relació infermera-pacient, ja que fomenta l’actitud terapèutica positiva.
HIPOTESI
La hipòtesi que es planteja en aquest projecte és l’afirmació de que la relació infermera-pacient sí que influeix en la recuperació física i psicològica del pacient ostomitzat.
OBJECTIU
– Avaluar si la relació infermera-pacient afecta la recuperació del pacient amb un nou estoma.
– Descriure les dades sociodemogràfiques dels pacients ostomitzats de Terres de l’Ebre.
– Identificar quins són els factors que influeixen en una relació infermerapacient.
– Identificar habilitats/competències de la infermera estomaterapeuta en elmaneig d’aquest pacient.
– Identificar la percepció pròpia de qualitat de vida del pacient ostomitzat.
METODOLOGIA
ANÀLISI ESTADÍSTICA
El projecte d’investigació tracta d’un estudi mixt, format per una part quantitativa i l’altra qualitativa.
L’anàlisi de les dadades de la fase quantitativa es realitzarà mitjançant el programa SPSS 27.0, on s’analitzaràn enqüestes i el qüestionari StomaQol als pacients i inferemeres d’hospitalització i estomaterapeutes.
L’anàlisi de la part qualitativa es realitzarà mitjançant el programa ATLAS.ti, on s’analitzaran les entrevistes realitzades a pacients i infermeres del mateix àmbit que la part quantitativa.
RESULTATS ESPERATS
S’espera que es confirmi la hipòtesi plantejada.
APLICACIÓ I RELLEVÀNCIA
La rellevància de la relació infermera-pacient en la recuperació d’aquests pacients és molt important. Si s’afirma la hipòtesi plantejada es reflectirà la importància de la formació i competències de la infermera de pràctica avançada.