Descripció del projecte

TEMA Therapeutics és una startup de nova creació (febrer 2022) centrada en la investigació i desenvolupament de dos candidats terapèutics pel tractament de malalties oncològiques. Tots dos compostos, el primer un pèptid (DD07190-P1C) i el segon una petita molècula orgànica (GG-1815), busquen contribuir a resoldre una de les patologies de més incidència a nivell mundial, buscant no només tractaments més eficaços, sinó també més segurs. Els dos candidats terapèutics de l’empresa han demostrat el seu component innovador, superant amb èxit l’avaluació de patentabilitat i la fase PCT, i actuarien a través de mecanismes d’acció innovadors, centrats en el metabolisme cel·lular i no únicament en la proliferació de les cèl·lules tumorals. Així mateix, els estudis realitzats fins ara demostren una alta especificitat dels compostos contra les cèl·lules tumorals, no mostrant signes de toxicitat en cèl·lules humanes sanes.

TEMA Therapeutics és el resultat de 17 anys d’investigació que s’inicien el 2005 amb un projecte CENIT de col·laboració entre diferents entitats publico-privades. En aquest projecte s’estudien una sèrie de pèptids i el seu efecte però els resultats inicials son erràtics i no concloents, no sent possible identificar l’estructura terapèuticament eficaç. Al finalitzar aquest primer projecte, una de les investigadores involucrades, la Dra. Teresa Royo, segueix aquesta línia d’investigació amb el suport de Suigeneris Farmacosmetics SL, identificant finalment l’estructura terapèutica capaç d’evitar el creixement tumoral, concretament en el càncer de pàncrees i la línia cel·lular humana de adenocarcinoma primari de pàncrees BXPC3. Aquest primer candidat, DD07190-P1C, ha estat protegit a través de patent internacional PCT i, actualment, ja té concedida la patent als Estats Units. Per la recerca de la molècula peptídica DD07190-P1C tenim l’assessorament de l’empresa BCN peptides i del Dr. Antonio Parente, fundador de diverses empreses a Catalunya i amb una llarga trajectòria en el sector farmacèutic.

En relació a la molècula orgànica GG-1815 hi ha una estreta col·laboració amb la Universitat de Vigo, concretament amb l’equip liderat pel Dr. Yamagare Fall i s’aconsegueixen una sèrie de compostos que es testen en diferents línies tumorals. Resultat d’aquesta recerca es la molècula orgànica GG-1815 que forma part de la segona patent PCT.

Per tal d’assolir l’objectiu d’arribar a la fase clínica en pacients oncològics amb èxit, l’empresa ha establert un equip multidisciplinari liderat per una banda per la Dra. Teresa Royo, investigadora amb anys d’experiència en investigació, i la Llda. Maria Rúbies amb experiència en desenvolupament de negoci i assumptes regulatoris, juntament amb la Dra. Maite de los Frailes y el Dr. Antonio Parente com a consultora i assessor, respectivament.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat