Descripció del projecte
Títol del projecte: Estudi d’eines sostenibles per a el control de l’escaldat de l’alzina surera (Diplodia corticola A.J.L. Phillips, A. Alves & J. Luque) a masses de Quercus suber L. a Catalunya.
Estat de la qüestió:
El fong ascomicet Diplodia corticola A.J.L. Phillips, A. Alves & J. Luque és l’agent causant de l’escaldat de l’alzina surera (Quercus suber L.), espècie forestal de gran valor ambiental i econòmic a la conca mediterrània. D. corticola provoca l’aparició de xancres en el tronc que comporten la destrucció del teixit generador de suro, provocant una dràstica reducció en la producció i limitant el possible aprofitament futur. La malaltia ha estat tradicionalment tractada mitjançant fungicides, els quals han vist dràsticament restringit el seu ús en entorns naturals en els últims anys. Per aquest motiu, és urgent el desenvolupament de nous mètodes, ambientalment sostenibles per a la gestió de l’escaldat de l’alzina surera. En aquest sentit, es proposa l’ús de compostos naturals (sals inorgàniques, hormones vegetals, etc.) que puguin limitar la proliferació del fong en el seu hoste sense causar danys a l’arbre i limitar la petjada ecològica del tractament. D’altra banda, l’ús de bacteris com a agents de biocontrol ha demostrat gran efectivitat en altres malalties vegetals, motiu pel qual, a seva aplicació es perfila com una alternativa prometedora. La identificació de compostos protectors o organismes antagonistes capaços d’impedir la colonització del fong compta amb gran interès en l’àmbit de la indústria de fitosanitaris, permetent desenvolupar un producte sostenible d’aplicació en les suredes.
Objectiu principal: Desenvolupament d’un producte fitosanitari i/o de control biològic eficaç en la prevenció de l’escaldat de l’alzina surera causat pel fong Diplodia corticola.
Durada: 3 anys.
Dedicació: A temps complet.
Entitats participants: Universitat de Lleida i Forest Bioengineering Solutions SA.
Pla de recerca:
Any 1.
1a. Avaluació in vitro de compostos amb potencial fungicida i agents de control biològic efectius enfront de Diplodia corticola en cultiu pur.
1b. Anàlisi dels efectes d’antagonisme in vitro dels agents de control biològic enfront de D. corticola.
1c. Caracterització de l’efectivitat dels compostos seleccionats en 1a. enfront de D. corticola en condicions de camp en arbrat adult.
Any 2.
2a. Anàlisi dels factors ambientals que desencadenen l’esporulació de D. corticola en condicions naturals.
2b. Estudi del potencial protector de les fitohormones enfront de la infecció de D. corticola en condicions de viver i camp.
2c. Caracterització de l’efectivitat dels compostos seleccionats en 1a. enfront de D. corticola en condicions de camp en arbrat adult.
Any 3.
3a. Evaluació de l’efecte antagònic dels agents de control biològic en plàntules de surera infectades per D. corticola en condicions de viver.
3b. Caracterització de l’efectivitat dels compostos seleccionats en 1a. enfront de D. corticola en condicions de camp en arbrat adult.
Altres objectius de recerca:
-Publicació de resultats d’investigació en revistes JCR.
-Assistència i presentació de resultats en un mínim de tres congressos científics nacionals / internacionals durant la durada del contracte.
-Assistència a cursos de formació específica.
-Possibilitat d’estades formatives en centres d’investigació de reconegut prestigi.