Descripció del projecte
L’entitat Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric porta més d’una dècada treballant en la recerca i difusió del patrimoni prehistòric a la comarca de la Noguera, a Lleida. La seva difusió s’ha focalitzat a mostrar al públic la importància del patrimoni arqueològic local, la metodologia que apliquen els arqueòlegs, les interpretacions, etc. Aquest treball d’educació i conscienciació s’ha desenvolupat per mitjà de diferents estratègies (tallers, visites guiades, etc.).
òbviament els mètodes de difusió han de ser diferents en funció del tipus de públic que acudeix a una exposició, un jaciment o un centre d’interpretació però es manca d’una planificació i formació adequada per a públics que requereixen una atenció específica tant pel grup d’edat al que pertanyen com per la necessitat d’ajudes i suports específics relacionats amb discapacitats físiques o cognitives.
L’atenció a la diversitat en arqueologia i museus és una tasca pendent que dia a dia està cobrant més rellevància. En l’actualitat existeixen gran quantitat de centres o associacions que treballen amb persones de diferents tipus i que solen organitzar visites culturals. En moltes ocasions els guies desconeixen les característiques del públic i la forma d’actuar. El resultat és l’execució d’una visita improvisada que ha pogut generar descontent i dissuadeix la generalització de l’oferta cap a un públic més ampli.
El projecte que volem crear pretén aportar un model innovador en aquest camp mitjançant l’elaboració d’una sèrie de protocols sobre la base de les diferents persones que vulguin realitzar la seva visita. Alguns dels objectius perseguits són:
· La creació de models de propostes innovadores en el camp de l’accés al patrimoni cultural.
· Evitar la improvisació davant un públic amb necessitats especials i que és demandant de cultura.
· Millorar la competitivitat de l’empresa pel que fa a unes altres del sector.
· Motivar el creixement de la demanda.
· Fer de la difusió de l’arqueologia prehistòria un eix de dinamització dins de l’àmbit rural.
· Testar i avaluar els prototips que poden servir de nou per altres equipaments similars.
· Augmentar la competivitat de l’entitat.
· Garantir una major sostenibilitat social i econòmica.