Descripció del projecte
A la nostra societat hi ha una preocupació generalitzada per la sostenibilitat, que s’ha estès també a les empreses. Degut al creixement de la seva influència en el desenvolupament i al reconeixement de la seva responsabilitat social, les empreses estan incorporant la sostenibilitat a la definició de la seva missió i objectius. ‘Corporate sustainability’ és una expressió d’ús comú en el Management, tant en la recerca teòrica com en l’activitat pràctica de les empreses.
Malgrat això, al voltant de la sostenibilitat hi ha encara moltes preguntes obertes. El concepte de sostenibilitat té encara un significat ambigu i, sobretot, és molt discutida encara la manera d’aplicar-la i desenvolupar-la amb efectivitat a les empreses. L’ús de l’esquema de la “Triple Bottom Line” no sembla que hagi resolt la qüestió de la seva incorporació efectiva a la vida diària de la empreses. Moltes vegades això s’ha quedat en un simple “Business Reporting” poc efectiu i amb poc impacte sobre la realitat de l’empresa i el seu entorn. També sembla clar que la sostenibilitat està relacionada amb la responsabilitat social corporativa (RSC) de les empreses, però està per veure com s’hi relaciona i què afegeix a aquest concepte. Alguns consideren la sostenibilitat com una “ampliació” de la responsabilitat de l’empresa a més ‘grups afectats’ (Stakeholders), tant de l’entorn físic com social, i tant els del present com els del futur. Tot i que, en aquest context, cal veure quins són realment els grups afectats de cada empresa i com són afectats. Per altra banda, també cal plantejar si la sostenibilitat implica tant sols una “ampliació quantitativa” de la responsabilitat social a més afectats o apel·la també a una “ampliació qualitativa” i ètica de l’exercici de la responsabilitat empresarial.
L’objectiu d’aquest projecte de recerca és contribuir a clarificar les preguntes plantejades pel repte de la sostenibilitat a les empreses, tant en la pla conceptual com, i sobretot, les que es plantegen en la implementació pràctica d’una estratègia sostenible. Això es farà estudiant i analitzant el procés de disseny i implantació del model de desenvolupament sostenible que s’està duent a terme a l’empresa Aigües de Barcelona, la qual, amb l’objectiu de integrar la sostenibilitat amb l’estratègia ha desenvolupat un model de gestió de la sostenibilitat únic i original, on s’han abordat molts dels problemes assenyalats i s’han fet contribucions originals i innovadores. El model integra la missió, la RSC i la sostenibilitat, no com elements separats, sinó com elements integrats dins una estratègia i un sistema de presa de decisions que implica tots els empleats amb la sostenibilitat.
A les empreses l’objectiu de sostenibilitat es presenta sovint com un programa específic i amb una relació confusa amb la responsabilitat social i la missió de l’organització, la qual cosa genera programes dispersos i actuacions desconnectades, que no arriben a tenir un impacte real en la missió individual dels empleats. Però en aquest projecte es parteix de la hipòtesi que la missió, la responsabilitat i la sostenibilitat no poden ser tractades com realitats separades e inconnexes. En realitat, la sostenibilitat s’ha de veure com una “ampliació” quantitativa i qualitativa de la responsabilitat que incorpora a la missió de l’empresa les necessitats de tots els implicats (actuals i futurs) i valora els efectes de l’actuació empresarial des del punt de vista del benestar personal i social. La perspectiva de sostenibilitat aporta una manera precisa de “pensar” i de “valorar” els resultats de les accions, al menys, en dos aspectes: 1) respecte a “què” i “qui” es considera afectat i 2) respecte a “com” (quins criteris) hem de valorar-ho. La sostenibilitat és també una manera de prendre decisions que neix d’un sentit de missió organitzativa ampliada. Plantejada d’aquesta manera, aporta tres qualitats importants a l’activitat de les empreses: realisme, valor social i efectivitat.