Descripció del projecte
Tot i que s’ha establert una relació entre les alteracions/integritat de la cromatina i la capacitat fecundant de l’espermatozoide, s’ha fet més èmfasi en la integritat/fragmentació del DNA que en altres variables que, com la relació protamina 1:protamina 2, o la condensació/empaquetament de la cromatina, poden tenir la seva rellevància.
Cal dur a terme més estudis sobre la influència de la integritat de la cromatina espermàtica, que inclou tant el DNA com les proteïnes que l’acompanyen (protamines i, en menor mesura, histones), en la capacitat fecundant de l’espermatozoide i en el desenvolupament embrionari. Per això, aquesta Tesi Doctoral es planteja com a objectiu estudiar la relació entre aquestes variables, així com investigar la possible influència d’altres factors, com l’edat dels pacients, els seus hàbits/estil de vida, i les tècniques de reproducció assistida utilitzades, entre d’altres. S’espera que la recerca duta a terme en el context d’aquesta Tesi permeti establir marcadors de qualitat i fertilitat espermàtiques que prediguin de manera més acurada la capacitat fecundant de l’espermatozoide i l’èxit de les tècniques de reproducció assistida. Per l’acompliment d’aquest objectiu, es fa imprescindible combinar l’anàlisi avançada de les variables espermàtiques amb les dades clíniques procedents de cicles de FIV i ICSI. La col·laboració entre la Universitat de Girona i Fertilab Institut Català d’Infertilitat permetrà, precisament, combinar la recerca bàsica amb la clínica, la qual cosa tindrà un impacte positiu en ambdós casos.
Una part de les mostres seminals s’utilitzaran en els cicles corrents que la Clínica utilitza, tant de FIV com d’ICSI, i en menor mesura d’inseminació artificial uterina. La Clínica avaluarà la capacitat fecundant de les mostres a través dels paràmetres estàndard de qualitat (percentatges de divisió i desenvolupament; altres paràmetres morfocinètics de l’embryoscope; dades sobre la progènie quan estiguin disponibles…).
Pel que fa a les anàlisis dels paràmetres espermàtics que es faran a la Universitat de Girona, s’inclouran la integritat del DNA (Comet neutre i alcalí), compactació de la cromatina, motilitat, integritat de l’acrosoma i de la membrana plasmàtica, nivells intracel·lulars de calci, desordre lipídic de la membrana plasmàtica, funcionalitat mitocondrial i nivells intracel·lulars d’espècies reactives d’oxigen, entre d’altres.