Descripció del projecte
El projecte de recerca es durà a terme en el Laboratori Agroalimentari de Cabrils (Generalitat de Catalunya) i al Grup de recerca ChroMS-EnviFood (2021 SGR 00281) de la Secció Departamental de Química Analítica de la Universitat de Barcelona. PROGRAMA DE DOCTORADO….
OBJECTIU GENERAL: Desenvolupament de metodologia analítica per la determinació de residus de substàncies farmacològicament actives en productes d’origen animal, aigua i pinsos emprant tècniques cromatogràfiques acoblades a l’espectrometria de masses. Aquestes metodologies han d’estar adaptades al reglament d’execució UE 2021/808 i conforme a la guia EURL MMPR que fan referència els requisits que han de complir aquestes metodologies.
OBJECTIUS CONCRETS:
– Desenvolupament dels mètodes LC-MS per la determinació d’antihelmintics, antimicrobians, cocidiostats, betagonistes, colorants, nitrofurans, nitroimidazols, esteroids, tranquilitzans, entre d’altres.
– Desenvolupament dels tractaments de mostra adients per la determinació dels analits en matrius d’origen animal (orines, pèl, llet, ous, mel, etc.), aigua (de beguda), aliments per animals i les seves matèries primeres.
– Validació dels mètodes desenvolupats i extensió de la validació inicial conformes als requisits de la “EURL Guidance document on the extension of quantitative confirmation methods” per tal que es puguin acreditar segons la ISO17025 en abast obert.
– Estudi de noves metodologies analítiques per tal d’augmentar la capacitat de resposta del laboratori (per exemple: tècniques Ambient-MS) i la selectivitat i sensibilitat (per exemple: trampa d’ions i mobilitat iònica).
DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE:
1) SEPARACIONS CROMATOGRÀFICAS: Adaptació de mètodes ja en cartera de servei i desenvolupament de nous mètodes emprant noves fases estacionàries, columnes més eficaces, reducció de temps d’anàlisi i de volum de dissolvents.
2) ESTUDIS DE IONITZACIÓ: Avaluació de la ionització en electrosprai, estudi de fonts de ionització alternatives (APCI, APPI). Avaluació de l’efecte matriu. Avaluar la capacitat de les tècniques Ambient-MS per l’anàlisi directa de mostres.
3) ESPECTROMETRIA DE MASSES: estudi de la fragmentació per espectrometria de masses en tàndem, avaluació dels avantatges i limitacions de la baixa i l’alta resolució. Avaluació de la capacitat de la mobilitat iònica per tal de millorar la selectivitat de les metòdiques.
4) TRACTAMENT DE LES MOSTRES: desenvolupament de metòdiques d’extracció en fase sòlida (SPE, QuEChERS, etc.) per l’aïllament, purificació i preconcentració dels analits en les matrius d’estudi.
5) VALIDACIÓ
6) ANÀLISI DE MOSTRES I RESULTATS
7) DISEMINACIÓ O DIFUSIÓ DE RESULTATS: ARTICLES I CONGRESOS.