Descripció del projecte

Plantejament de la problemàtica:
Les normatives estatals (CTE-DB-HE) i les directives europees en l’àmbit de l’eficiència energètica dels edificis (NZEB) estan enfocades, en gran mesura, a reduir la demanda i el consum dels edificis.
Per a assolir aquests objectius, és necessari millorar el comportament de l’envoltant tèrmica dels edificis. Les estratègies convencionals busquen, per una part, reduir les transmitàncies tèrmiques dels tancaments i, doncs, les pèrdues d’energia de l’envoltant. Per una altra part, una gestió adequada dels guanys solars a través de les finestres en les temporades d’estiu i hivern apareix com una eina potent per a reduir les demandes d’energia dels edificis.
A banda de l’avaluació purament energètica dels edificis, existeix una demanda creixent, per part de la societat, de solucions tecnològiques sostenibles.

Descripció de l’entorn de treball:
D’una banda, l’empresa “PMP Prêt-à-porter cases” s’ha consolidat els darrers any en el sector de l’edificació gràcies a una aposta decidida pel control del procés constructiu dels edificis que li permet reduir temps i costos, mitjançant un sistema de construcció modular industrialitzat, tot oferint un producte de qualitat, en el qual l’acurada atenció al client, que inclou la “personalització” dels dissenys, així com la recerca del confort interior i l’aposta per la sostenibilitat, són els seus trets diferencials. En aquest context, l’empresa PMP es planteja de fer un nou pas, de forma que a la decidida aposta per la sostenibilitat que suposa la construcció industrialitzada en la fase de manufactura, es proposa com a nou repte la millora dels seus sistemes constructius de manera que s’incrementi la contribució a la sostenibilitat també durant la fase d’ús de l’edifici, fet transcendental per a la millora de la qualitat de vida de les persones i per al medi ambient.
Per altra banda, la direcció acadèmica del projecte inclou el Dr. Jérôme Barrau (ORCID: 0000-0002-2601-9856), del grup de recerca Sistemes Dinàmics Aplicats en Energia Solar i el Dr. Gabriel Perez (ORCID: 0000-0002-4440-5312), del grup de recerca GREiA. Aquests dos professors comparteixen la docència de la branca d’optativitat de Construcció Sostenible del Grau en Arquitectura i Edificació. Les seves activitats de recerca també estan enfocades, en part, a aquesta temàtica. El Dr. Jérôme Barrau ha desenvolupat diferents treballs (amb publicacions i presentacions a congressos) en els àmbits de les simulacions energètiques d’edificis (principalment amb el programa EnergyPlus) i en l’impacte energètic, econòmic i medi ambiental de diferents solucions constructives. Per la seva part, el Dr. Gabriel Perez ha publicat 25 publicacions científiques indexades, amb 658 citacions i un índex h de 12, ha participat en més de 50 congressos nacionals i internacionals, ha col·laborat en dos capítols de llibre i té un sexenni de recerca. Ha dirigit una tesis doctoral. Els àmbits de recerca que ha estat desenvolupant refereixen a l’ús de la vegetació integrada en edificis, fonamentalment les cobertes i les façanes verdes, en la millora del confort i en ben-estar de les persones dins dels edificis, l’estalvi d’energia i aïllament acústic, així com la millora del medi-urbà. A més a més, altres temàtiques de recerca que ha desenvolupat tenen a veure de forma general amb la construcció sostenible i l’impacte ambiental en el sector de l’edificació.
Les competències complementàries dels professors implicats assegura el desenvolupament integral de les solucions tecnològiques plantejades.

Objectius de l’activitat:
L’empresa PMP i el professorat implicat comparteixen l’objectiu de desenvolupar solucions constructives innovadores, sostenibles i energèticament eficients. Aquestes solucions s’han de poder integrar en el procés de fabricació industrial dels edificis, que és una de les particularitats dels productes desenvolupats per l’empresa PMP. A més a més, la viabilitat econòmica de les solucions desenvolupades és una condició necessària per a la seva integració al producte final a mig termini.
En base a aquest marc de treball, l’empresa i el professorat implicat han acordat el desenvolupament d’un profund procés de revisió dels procediments de disseny i càlcul de les solucions constructives atenent a les exigències estructurals, tèrmiques i acústiques de les normatives vigents i futures. A més a més, es planteja el desenvolupament de 2 solucions constructives que incrementin la sostenibilitat dels edificis:
– Disseny d’un sistema de façana amb aïllament dinàmic per a l’aprofitament de la radiació solar en orientacions Sud.
– Disseny d’un sistema per a la integració de vegetació en la façana i/o coberta que sigui compatible amb els sistemes constructius PMP, com a eines no tal sols d’estalvi energètic i acústic, si no també d’incorporació d’elements estètics i jardiners, especialment en parcel·les reduïdes.
En base a l’evolució del treball de recerca i de l’interès compartit de les parts implicades, es deixa oberta la possibilitat de desenvolupar altres solucions que tinguin els objectius generals descrits anteriorment.