Descripció del projecte

El Virus Respiratori Sincitial en humans (hRSV) és un patogen ubic i estacional que es transmet generalment a través del contacte proper i les gotes d’aerosol i causa una malaltia viral comuna, que en general ,cursa amb símptomes lleus semblants al refredat, però pot provocar infeccions pulmonars greus especialment en nadons, tot i que també en gent gran i immunodeprimits. El hRSV es reconeix com la causa més freqüent d’infeccions agudes de las vies respiratòries inferiors en lactants i nens menors de 5 anys. A nivell mundial, el hRSV representa la principal causa d’hospitalització en nadons a tot el món i s’estima que el hRSV causa 33 milions de nous episodis d’infecció aguda del tracte respiratori inferior en nens menors de 5 anys, causant aproximadament 120.000 morts anuals. La problemàtica radica en que avui en dia no hi ha vacunes per a nens, ni per a dones embarassades, i els tractaments amb anticossos profilàctics tenen un alt cost, s’han d’administrar regularment, no estan àmpliament disponibles i només es recomanen per a pacients amb un alt risc de malaltia greu. Per tot això, actualment, el hRSV suposa una càrrega econòmica substancial sobre els sistemes de salut, els governs i la societat, que fa indispensable, i d’un enorme interès a nivell mundial, disposar d’una vacuna efectiva per el hRSV per a nens i dones embarassades.

En els darrers anys hi ha hagut un gran esforç per a desenvolupar vacunes contra el hRSV, de fet, al maig del 2023, la FDA va aprovar la vacuna Arexvy de GSK i la vacuna Abrysvo de Pfizer, per la prevenció de la malaltia del tracte respiratori inferior causada pel hRSV en adults majors de 60 anys. Per altra banda, a principis del mes de juliol de 2023, Moderna va presentar les sol·licituds reglamentàries per la vacuna mRNA-1345 contra el hRSV també per adults majors de 60 anys. Aquestes vacunes s’han basat en la proteïna F en estat de prefusió, que és la conformació implicada en la inducció d’anticossos neutralitzants contra el hRSV. Concretament, les dues primeres vacunes ja aprovades es basen en la tecnologia de proteïna recombinant, mentre que la vacuna de Moderna, es basa en la tecnologia de mRNA.

En els últims anys, la tecnologia del mRNA s’ha aplicat en la prevenció de malalties infeccioses, realitzant-se assajos clínics de candidats vacunals contra el virus de la ràbia, HIV-1, virus Zica, hRSV i virus Influenza, fins i tot, obtenint en el 2020 i el 2021 l’autorització de dos vacunes contra SARS-CoV-2 (Pfizer, Moderna). Les vacunes basades en mRNA presenten una sèrie d’avantatges respecte les vacunes convencionals com pot ser la seva ràpida adaptació per produir noves vacunes, la inducció d’una potent resposta humoral i cel·lular sense la necessitat d’adjuvants, la proteïna codificada en el mRNA rep les modificacions post-traduccionals idèntiques a les del propi patogen en produir-se en les cèl·lules de l’individu, i en comparació a les vacunes de DNA, el mRNA no te possibilitat d’insertar-se en el genoma.

Per tal de dur a terme el projecte, HIPRA va rebre una subvenció del Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Innovació i Ciència d’Espanya (programa “Misiones de Ciencia e Innovación”) durant els anys 2021-2024, constituint-se un consorci multidisciplinari liderat per HIPRA que inclou els següents socis: CURAPATH, especialitzat en nanopartícules i fabricació de sistemes de alliberació de fàrmacs; BIOTECH VANA SL, especialitzat en bioinformàtica i encarregat de l’estudi de la variabilitat genètica del hRSV en aïllats que circulen actualment a Espanya, i NOSTRUM BIODISCOVERY, també especialitzat en bioinformàtica i encarregat de la investigació molecular sobre la proteïna codificada i el mRNA.

En aquest context, l’objectiu de la recerca és desenvolupar una nova vacuna basada en mRNA vehiculat en nanopartícules contra el hRSV en persones, i els objectius específics del projecte son els següents:

1. Cribratge de constructes de mRNA que codifiquin immunògens de hRSV en cultius cel·lulars.
2. Establir un model d’infecció experimental amb hRSV en models animals.
3. Testar la seguretat i toxicitat de candidats vacunals en models animals.
4. Testar la immunogenicitat i l’eficàcia de candidats vacunals en models animals.
5. Configurar la producció de mRNA mitjançant una tecnologia escalable.
6. Establir els controls de qualitat de mRNA, nanopartícules i vacuna.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat