Descripció del projecte
Cada vegada més, la disponibilitat de recursos d’aigua es veu mermada, tant a nivell de quantitat com de qualitat, degut a escenaris derivats de la crisi climàtica, i això té un impacte molt significatiu en els processos de producció d’aigua potable.
Aigües de Barcelona ha estat pionera en la implantació dels Plans de Seguretat de l’Aigua (WSP), però en l’escenari actual de sequera, adaptar aquest procés d’avaluació i gestió dels riscos tot incorporant la resiliència climàtica (Climate Resilient-WSP) per al cicle integral de l’aigua suposa un dels reptes del present.
En aquest context, es proposa un doctorat industrial amb l’objectiu de dur a terme una avaluació global de riscos associats a la crisi climàtica pel que fa al seu impacte en la producció d’aigua potable. Les tasques a desenvolupar es focalitzarien en:
Anàlisi de sèries històriques i projeccions climàtiques pel que fa a la disponibilitat de recursos hídrics a les conques internes de Catalunya.
Anàlisi de l’impacte d’escenaris futurs en el cicle global de l’aigua: recursos hídrics, captacions, processos de tractament, xarxa de distribució, estacions depuradores d’aigües residuals i estacions de regeneració. S’inclouen en aquesta anàlisi tant l’impacte a nivell de quantitat/qualitat com l’impacte en el propi funcionament correcte de les infraestructures.
Obtenció d’un model d’evolució dels paràmetres de qualitat més rellevants per a l’explotació sota diferents escenaris climàtics.
Avaluació del grau de vulnerabilitat de les diferents plantes potabilitzadores/depuradores de l’àrea metropolitana a partir de projeccions climàtiques i escenaris extrems.
Re-avaluació dels riscos identificats incorporant les futures infraestructures plantejades.
Proposta d’un criteri uniformat de priorització dels riscos amb major impacte en la potabilització sota diferents criteris de gravetat: quantitat (disponibilitat de recurs), qualitat de l’aigua (risc d’incompliment, risc sanitari), impacte econòmic (increment de CAPEX, increment d’OPEX), impacte en el medi ambient, etc.
El contingut final haurà d’anar adreçat a poder establir un criteri consensuat i objectiu pel que fa a la priorització d’inversions futures en els àmbits de potabilització i depuració/regeneració sota la premissa d’incrementar la resiliència del sistema d’abastament.