Descripció del projecte
BtechC té una línia de recerca oberta corresponent a l’estudi de sistemes d’il·luminació en automoció. Aquests estudis requereixen simulacions de fluidodinàmica computacional (CFD) en les que s’incloguin tots els fenòmens implicats com el moviment del fluid interior, la radiació tèrmica, l’efecte dels reflectors interiors i possibles efectes de condensacions. La simulació detallada i acurada d’aquests dispositius és clau per poder determinar sobreescalfaments dels materials, mal-funcionaments dels LEDs, refleccions indesitjades, etc.
Seguint la política de BtechC, les simulacions es duen a terme mitjançant el codi lliure i obert OpenFOAM. L’avantatge és doble. Per una banda s’elimina el cost de la llicència i el seu manteniment, en front dels codis CFD comercials. Per altra banda permet ampliar el codi i adaptar-lo a les pròpies necessitats. Dins dels codis lliures disponibles, s’ha triat OpenFOAM per la seva versatilitat, perquè és un dels codis CFD de referència i perquè està en continu desenvolupament. OpenFOAM és un codi CFD viu i punter utilitzat per a grans empreses.
Per tal de poder realitzar les simulacions amb el nivell de precisió adequat, cal ampliar les capacitats d’OpenFOAM en aspectes com la modelització de la radiació tèrmica en solids semi-transparents i en superfícies no grises, així com modelar la refracció i la reflexió especular.
Degut a la complexitat d’aquests fenòmens i els seus acoblaments, es justifica la necessitat de definir un Doctorat Industrial. El doctorand haurà d’implementar els fenòmens necessaris al codi OpenFOAM i validar el nou codi amb dades de la literatura. S’estudiarà la possibilitat de validar el nou codi amb dades experimentals obtingudes en el marc del Doctorat Industrial.
D’aquesta manera, gràcies al Doctorat Industrial, s’obtindrà un codi punter capaç de modelar acuradament els fenòmens implicats en els sistemes d’il·luminació dels automòbils. A més, el grup esdevindrà capdavanter en el camp de la modelització numèrica de la radiació tèrmica.