Descripció del projecte

El projecte comprèn l’estudi i desenvolupament d’una lent oftàlmica per al control de la miopia entre el departament de recerca VOS (Visió, Optometria i Salut ) de la UPC i Indo Optical.

La miopia és un error refractiu que produeix una visió borrosa dels objectes llunyans. Fins fa uns anys, el mètode més comú per corregir aquest error refractiu eren les lents oftàlmiques convencionals. Tanmateix, s’ha observat un increment rellevant en la prevalença de miopia a la població així com la magnitud de l’error visual utilitzant aquest tipus de correcció convencional, i dee fet, hi ha una clara tendència d’augment de la miopia que mostra que l’any 2050, la meitat de la població serà miop. Això implica un gran impacte sanitari, econòmic i social a nivell mundial pel que s’estan estudiant noves alternatives per a mitigar aquest augment de la miopia i la seva prevalença. Aquestes alternatives es coneixen com a mètodes de control de la miopia.

Les causes de l’aparició i augment de la miopia no estan clares, però hi ha una gran quantitat de variables que poden influir en aquest augment de la miopia com l’ètnia, els hàbits de vida, el tipus de llum, la genètica,etc. Actualment, hi ha en estudi una gran varietat de tècniques de control de miopia que van des de l’aplicació de gotes d’atropina, l’ús de lents de contacte, lents oftàlmiques i tractaments combinats, entre d’altres.
De tots aquests, les lents oftàlmiques tenen unes avantatges d’aplicació destacables respecte a les altres, sent un mètode de control clau i amb unes possibilitats d’aplicació molt majors que els altres mètodes.

A Indo disposem d’una lent oftàlmica per al control de la miopia. Aquesta es basa en induir un desenfocament òptic a unes zones de la retina per evitar que l’ull creixi de manera anòmala. Per a fer un seguiment d’aquest creixement i controlar el procés, s’utilitza un biòmetre òptic, una eina que mesura la longitud de l’ull, el que ens dona la referència per saber si el creixement és anòmal o no. L’eficacia d’aquest tractament és d’un 40%, el que significa que les persones que fan servir aquestes lents, tenen una progressió de miopia un 40% menor que respecte les que no les porten.

En general, les solucions que hi ha al mercat són propostes estàndard. No hi ha una personalització de les característiques de la lent en funció de l’usuari, el que possiblement està limitant l’eficiència del tractament.
La primera fase d’aquest projecte té un doble objectiu: per una part, trobar quin és el mètode de control de miopia més adequat per millorar l’eficiència d’aquests tractaments (desenfoc perifèric, disminució de la sensibilitat al contrast,…) i per altra, determinar el paràmetre òptic amb major influència i efectivitat en la personalització de la lent per l’usuari.

En el primer cas, tot i que les principals tècniques de control de miopia amb lent oftàlmica es fonamenten en el desenfoc perifèric, hi ha diferents estratègies que han de ser analitzades i avaluades amb l’objectiu de determinar quina és la metodologia més efectiva per desenvolupar una nova lent que permeti dur a terme aquest tipus de tractament. En aquest punt és clau tenir en compte la capacitat d’industrialització i comercialització de la solució, ja que ha d’encaixar amb les capacitats de fabricació i comercialització d’Indo

En el segon cas, si volem augmentar l’eficiència d’aquests tractaments, les noves vies de treball han de passar per la personalització. Com s’ha esmentat abans, en aquests moments totes les solucions són estàndard per als diferents usuaris, però l’ull és prou complex i únic per a tractar-ho de la mateixa manera per tothom. Paràmetres com la longitud axial, la potència esfèrica, la topografia de la retina, l’amplitud de la càmera anterior o la curvatura de la còrnia, són alguns dels que es poden tenir en compte en fer un pas endavant en la solució personalitzada. En aquest cas, la recerca basada en el control de la miopia és un camp en augment i amb una gran quantitat d’estudis i publicacions en marxa, pel que caldrà fer una àmplia recerca bibliogràfica i anàlisis per a determinar quin és el paràmetre o paràmetres òptims a tractar.

Un cop avaluats aquests dos aspectes, la segona fase del projecte consisteix a desenvolupar un nou disseny personalitzat de lent oftàlmica i estudiar la seva eficàcia.
Per la primera part, amb l’anàlisi de la primera fase, es treballarà a personalitzar una tècnica de control de miopia adient d’acord amb un paràmetre de personalització que pugui tenir la influència necessària per obtenir una eficàcia superior als actuals tractaments. Aquesta solució s’haurà d’implementar en un estudi clínic on es compararà l’evolució de la miopia amb grups de persones que utilitzaran la nova proposta de lent i la lent de control.

El desenvolupament d’aquest projecte és una oportunitat única per participar en el desenvolupament d’una solució a un problema de salut social i de participar en la recerca de la mà d’un grup de recerca de reconegut prestigi i potencial i una empresa que aposta per la innovació i l’avanç industrial.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat