Descripció del projecte

Al 2012, es van donar 1.8 milions de casos de càncer de pulmó resultant en 1.6 milions de morts (taxa de mortalitat del 88%). Es tracta, per tant, del càncer amb la taxa de mortalitat més elevada en homes i la segona més comuna en dones per darrera del càncer de mama. No hi ha dubte que una detecció precoç del càncer de pulmó resulta en una millora de la supervivència d’aquests malalts. Malgrat això, la detecció precoç de nòduls cancerígens resulta molt difícil i, en molts casos, aquests nòduls resten sense detectar fins a estadis molt avançats de la malaltia.
El Gold Standard per a la detecció del càncer de pulmó consisteix en la presa rutinària d’imatges per Tomografia Axial Computeritzada, detectar tots els nòduls i avaluar la seva evolució (creixement) al cap d’uns mesos (entre 3 i 6) per tal de valorar-ne la seva malignitat i grau d’invasió. Aquest procediment implica una gran càrrega de treball per part dels professionals de radiologia, que han d’informar tots els TACs, identificar-ne tots els nòduls i valorar, un a un, el seu creixement al llarg del temps.

A dia d’avui les eines per a la detecció de nòduls són altament inespecífiques i poc sensibles. En altres paraules, la seva precisió en termes de falsos positius i falsos negatius és inacceptable fent que els radiòlegs hagin d’identificar tots els nòduls un per un sense fer cas de les eines de que disposen.

Per altra banda, la majoria d’iniciatives d’intel·ligència artificial per al diagnòstic del càncer de pulmó cerquen classificar els nòduls com a cancerígens o no sense tenir en compte l’evolució temporal d’aquests nòduls resultant, en taxes de sensibilitat i especificitat encara més dolentes que les de detecció de nòduls. és per aquest mateix motiu que cap eina automàtica de diagnosi del càncer es fa servir de forma rutinària a cap servei de radiologia.

En base a aquests antecedents, es pretén desenvolupar una eina de diagnosi del càncer de pulmó implementant un sistema automàtic de detecció de nòduls de pulmó, que pugui estudiar la seva evolució i creixement al llarg del temps i que sigui integrable amb els sistemes de visualització dels serveis de radiologia. Aquesta eina permetrà augmentar la taxa de detecció d’aquest tipus de càncer i millorar la productivitat dels serveis de radiologia.

El projecte es portarà a terme entre la unitat de Salut d’EURECAT i el grup de recerca SIMBIOsys de la UPF amb la colaboració de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebrón