Descripció del projecte
Aquest doctorat industrial té com a objectiu principal millorar la derivació del gruix del gel marí mitjançant dades de satèl·lits i tècniques d’aprenentatge automàtic. El projecte consta de dues parts amb un objectiu comú però utilitzant dos tipus de satèl·lits diferents, per tal de cobrir tot el rang de gruixos de gel. La primera, realitzada a l’Institut de Ciències del Mar, està centrada en l’ús de satèl·lits passius de radiometria en banda L, els quals es poden emprar per mesurar el gel fi, entre 0 i 1 m de gruix. La segona, duta a terme a l’empresa isardSAT, està centrada en les mesures de satèl·lits altímetres, els quals tenen sensibilitat a gel de gruix major a 1 m.
En el marc de la primera part, i per assolir l’objectiu plantejat inicialment, es farà una campanya a l’Àrtic (Cambridge Bay, Canadà) per recollir dades in situ i estudiar la sensibilitat de diversos paràmetres. A partir d’aquestes dades, es pretén millorar els models d’emissió del gel a banda L (1.4 GHz) per així desenvolupar nous algorismes per obtenir mapes del gruix del gel a partir de dades de satèl·lits radiòmetres de banda L, com SMOS i SMAP, així com explorar possibles sinergies amb altres freqüències per a la futura missió CIMR.
En la segona part, s’utilitzaran les dades del projecte CRISTALair per validar instruments i aconseguir mesures de comparació. Això facilitarà el posterior desenvolupament d’un algorisme per produir mapes de gruix de gel a partir de dades de CryoSat-2, i CRISTAL en el futur.
Finalment, es proposa generar un producte combinat per tal de cobrir tot el rang de gruixos del gel marí, també aplicant metodologies basades en la intel·ligència artificial.