Descripció del projecte
La fusta de balsa és el material que té millors prestacions de resistència versus densitat, respecte altres materials que poden fer de nucli en estructures de materials compostos de fibra contínua (principalment, fibra de vidre). No obstant, un dels punts febles del material és l’absorció de resina durant els processos de fabricació per via humida i la heterogeneïtat del material, pel fet de ser d’origen natural.
Precisament per ser un material d’origen natural, les línies d’innovació són limitades i, a la vegada, desafiadores.
Amb aquest projecte es pretén trobar una solució innovadora que permeti controlar l’absorció de resina en la fusta de balsa (essencialment porosa) durant els processos de fabricació per tal d’assolir la mínima densitat possible. D’aquesta manera s’espera mantenir la competitivitat del material en el seu ús en la fabricació de pales eòliques, davant de les opcions ofertes per materials sintètics i menys sostenibles (escumes d’origen polímer).
L’activitat de recerca i innovació inclourà l’estudi de la microestructura de la fusta de balsa durant les diverses variants del procés de fabricació que s’ideïn mitjançant microscòpies i tomografia de RX. També s’avaluaran les propietats mecàniques mitjançant assaigs experimentals. S’espera arribar a una completa comprensió de la interacció de la resina amb la porositat de la fusta en cadascuna de les variants del procés.
El/la doctorand s’integrarà en el col·lectiu de I+D del grup, distribuït en les seus productives de Gurit Balsa (Equador i Indonèsia) amb els quals haurà d’interaccionar de manera fluida.