Descripció del projecte
La producció d’oli d’oliva és un dels sectors industrials més importants de l’economia dels països mediterranis, on ha augmentat constantment en els últims anys. Durant la producció de l’oli d’oliva es generen gran quantitat de residus, essent l’alperujo un dels principals. Es tracta d’una barreja amb un alt contingut d’humitat que conté parts sòlides de l’oliva i residus grassos. L’emmagatzematge i tractament d’aquest residu pot ocasionar greus problemes de contaminació. No obstant això, gràcies a la seva composició, amb un elevat contingut en compostos polifenòlics, aquest residu presenta un gran potencial per a la recuperació de compostos bioactius, en el marc d’una economia circular. De manera similar, la indústria vitivinícola genera gran quantitat de residus. Aquests residus, igualment rics en polifenols, poden ser considerats també com una font destacable de compostos bioactius. Les opcions actuals de gestió de residus estan esgotades a causa de la limitada capacitat de processament i no aconsegueixen assolir la circularitat dels residus, cosa que assenyala la necessitat urgent d’un model de gestió millorat.
L’objectiu global d’aquest projecte és demostrar, tècnicament i econòmica, una solució sostenible d’economia circular i sense residus per gestionar els residus generats durant la producció d’oli d’oliva i vi mitjançant la recuperació i valorització dels polifenols, així com del residu desfenolitzat. Els polifenols recuperats es convertiran en productes d’alt valor afegit per a les indústries alimentària, nutracèutica, farmacèutica i cosmètica. A més a més, s’avaluarà la purificació i adaptació de la metodologia a la recuperació de polifenols específics per tal de satisfer els requisits d’altres usuaris finals. Per assolir aquest objectiu es treballarà en:
– Caracterització de les mostres per cromatografia de líquids amb detecció UV-visible, fluorescència i espectrometria de masses.
– Identificació i determinació dels compostos bioactius d’interès.
– Purificació dels extractes rics en polifenols mitjançant l’aplicació de resines i altres estratègies escalables.
– Estudi d’estabilitat dels productes finals.
– Disseny i aplicació de planta pilot.