Descripció del projecte
Les Nacions Unides van proclamar el Decenni de les Ciències Oceàniques per el Desenvolupament Sostenible (2021-2030) amb el propòsit de restaurar la capacitat de l’oceà per nodrir a la humanitat i regular el clima, aturar la pèrdua de biodiversitat, implementar l’Acord de París i complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Aquest projecte de recerca s’alinea amb aquesta missió per recolzar el desenvolupament d’una gestió i governança més sostenible dels ecosistemes marins i costaners.
L’any 2019, abans de la crisis del COVID-19, es va assolir un rècord de 1.500 milions d’arribades de turistes internacionals a nivell mundial. El turisme segueix sent un dels sectors econòmics més importants, representant al voltant del 10% del PIB mundial, generant ingressos i divises, llocs de treball i estimulant el desenvolupament regional i de les comunitats locals.
El turisme costaner i marí representa com a mínim el 50 % del turisme mundial i dóna suport a milions de llocs de treball i mitjans de subsistència en tot el món. Constitueix el sector econòmic més gran per la majoria de les illes petites en desenvolupament i molts estats costaners. Aquest turisme, també denominat turisme blau (blue tourism), es un dels sectors de l’ “Economia Blava” i les projeccions actuals estimen que al 2030 representarà el sector més gran de l’economia oceànica, generant aproximadament 8,5 milions de llocs de treball.
La crisis causada per el COVID-19 ha obert la reflexió sobre l’estructura turística tradicional i en conjunt amb l’ actual crisis climàtica, ha reforçat la idea que es necessari un canvi en els models turístics i que cal un major enfocament cap a la protecció de l’entorn natural i de la biodiversitat per contrarestar el canvi climàtic. Les crisis també proporcionen noves oportunitats econòmiques, exigint que siguin més “verdes” i “blaves”, de qualitat i a benefici de les comunitats locals, promovent el patrimoni natural i sociocultural i potenciant la innovació d’aquest sector econòmic.
Objectius
L’ objectiu principal d’aquest projecte es estudiar i dissenyar un model de governança eficaç per a les regions marítimes que permeti que permeti un desenvoulpament econòmic a partir d’un ús sostenible dels recursos marins (marítims i terrestres), juntament amb una major protecció i conservació de la biodiversitat marina – fonamental per contrarestar el canvi climàtic.
Entre els objectius específics es destaquen:
– Diagnòstic de l’estat general del turisme blau
– Mapa d’actors del turisme blau
– Identificació d’exemples de bones pràctiques d’innovació i lideratge en les diferents regions marítimes i suport al knowledge-sharing d’aquestes entre els actors involucrats en el turisme costaner i marí.
Metodologia
Amb el desafiament d’analitzar l’estat actual del turisme costaner i marí a nivell mundial, serà necessari definir el marc institucional i legal que regula el sector.
A més a més s’avalua la possibilitat de treball de campo en alguna/es regions marítimes com la Mediterrània, el Carib i/o l’Oceà Índic.
Resultats desitjats
– Full de ruta per un model de governança eficaç adaptable a les diferents realitats de les regions marines per potenciar l’ús sostenible dels recursos marins (mar i terrestre), promoure la biodiversitat marina i prevenir i reduir impactes negatius.
– Millorar la cooperació i l’enfocament col·laboratiu per comprendre i recolzar la gestió.